De Voedseltuin Overvecht: voor en door buurtbewoners

De Voedseltuin Overvecht bestaat alweer zes jaar met hun tuin in Park de Gagel. Inmiddels heeft De Voedseltuin drie locaties in onze wijk en zijn ze uitgegroeid tot een belangrijk initiatief voor en door bewoners in Overvecht. Reden voor Carilijne Pieters om er een kijkje te nemen en een mooie videoreportage te maken over de mensen van De Voedseltuin.

Voor en door buurtbewoners

De Voedseltuin is een initiatief voor met name buurtbewoners, maar de samenwerking met maatschappelijke organisaties en initiatieven uit de wijk is net zo belangrijk. Je kunt er samen met andere mensen tuinieren of gewoon op een bankje zitten en een praatje maken. Voor een deel van de tuinders is De Voedseltuin een manier om weer actief deel te nemen aan de maatschappij.

Noordertuin bij Steck

Eerder dit jaar opende De Voedseltuin haar derde tuin in Overvecht: de Noordertuin bij tuincentrum Steck. Volgens eigenaar Bob Scherrenberg past een eetbare tuin die tegelijk een ontmoetingsplek is precies bij de toekomstplannen van Steck: het lokale en duurzame benadrukken. De oogst gaat in eerste instantie naar iedereen die meewerkt in de tuinen. Maar wat overblijft gaat naar horeca in de buurt, bijvoorbeeld het Tuincafé van Steck zelf.

Meedoen met De Voedseltuin Overvecht

In De Voedseltuin kan iedereen terecht. Sommigen vinden het fijn om in de tuinen aan de slag te gaan. Maar handige mensen die allerlei klusjes kunnen doen of die helpen bij de verkoop, zijn ook nodig. Andere doen weer iets in communicatie of administratie. Iedereen heeft het talent om bij te dragen.

“Wij geloven erin dat iedereen wat kan. Dus of je nou jong of oud bent, of je werkt een aantal dagen en je wilt daarnaast nog iets doen, of je zit in een rolstoel, of er is iets anders dat eventjes niet zo lekker loopt: Kom gewoon hier en kom gewoon meehelpen!”

Mark Verhoef – coördinator van De Voedseltuin

Samen voor Overvecht

Camjo Carilijne Pieters heeft een prachtige videoreportage gemaakt van De Voedseltuin. Dat deed zij in het kader van de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Wil je daar meer over weten? Alle informatie vind je op de Samen voor Overvecht pagina op onze website.

Film en fotografie: Carilijne Pieters