Voedseltuin Overvecht viert 5-jarig jubileum in Tuincentrum Steck

In april 2020 bestond Voedseltuin Overvecht precies vijf jaar. Helaas kon het jubileum door corona vorig jaar niet gevierd worden. Maar op donderdag 28 oktober 2021 was het dan eindelijk zover: een feestelijk jubileum in Tuincentrum Steck, in aanwezigheid van de tuinders, het bestuur, wethouder Kees Diepeveen en andere pleitbezorgers. Fotograaf Godfried van Utrecht was erbij voor een fotoreportage, bekijk zijn foto’s onderaan dit artikel.

Lees ook de toespraak van tuincoördinator Mark Verhoef.

Hoe het begon

Voedseltuin Overvecht is een idee van een aantal enthousiaste buurtbewoners en sociaal ondernemers. De tuin is in het voorjaar van 2015 gestart. Ans Klein Geltink & Marianne Houkamp – initiatiefnemers Voedseltuin Overvecht: “Onze gezamenlijke droom was een plek in de wijk waar iedereen welkom is. Een tuin waar je jezelf kunt zijn, andere mensen kunt ontmoeten, je eigen groente verbouwt en waar je in contact bent met de natuur en de seizoenen. Een vorm van kleinschalige biologische stadslandbouw middenin de wijk.”

Niet één maar drie tuinen

De eerste Voedseltuin werd gestart op het terrein van Stadsboerderij Gagelsteede in het Gagelpark. In 2016 was de Voedseltuin één van de winnaars van Stimuleringsfonds XL van de Rabobank. Met het gewonnen geldbedrag en de steun van andere sponsoren en subsidiegevers werd een nieuwe tuin aangelegd op een braakliggend stuk grond aan de Bangkokdreef. Afgelopen voorjaar kwam daar nog een nieuwe moestuin bij op het terrein van Tuincentrum Steck aan de Gageldijk.

“Wat ik mooi vind is dat de Voedseltuin mensen verbindt met de natuur en met elkaar en goed is voor ieders gezondheid. Op de tuin is iedereen gelijk!”

Marjan Bruinink – tuinder

Andere locaties in Overvecht nemen de visie van Voedseltuin Overvecht over, zoals sportcomplex De Dreef en buurthuis Burezina. Voedseltuin Overvecht helpt ook mee aan het creëren van een netwerk van samenwerkende moestuinen onder het merk ProefLOKAAL Overvecht.

Voedseltuin Overvecht in de Trouw Duurzame 100

Sinds 2009 publiceert Trouw jaarlijks een ranglijst van burgerinitiatieven die werken aan een duurzamere wereld. Op 7 oktober 2021 publiceerde Trouw de Duurzame 100 2021. Voedseltuin Overvecht kwam dit jaar voor het eerst op deze lijst voor op plaats 91.

“Wij zijn ongelofelijk trots een onderdeel te zijn van een duurzame beweging. Wij geloven dat korte voedselketens kunnen bijdragen aan een betere wereld.”

Mark Verhoef – tuincoördinator

Partners

Voedseltuin Overvecht krijgt ondersteuning van de Gemeente Utrecht, het Oranjefonds, MAEX, het Kansfonds, het VSB Fonds, Het Elise Mathildefonds, Ondernemersfonds Utrecht, Overvecht Vastgoed, Utrecht Natuurlijk, Reinaerde en de Rabobank.

Meer weten over Voedseltuin Overvecht? Meer informatie vind je op hun website.

Jubileum Voedseltuin Overvecht in beeld

Bekijk de fotoreportage van fotograaf Godfried van Utrecht via Sway. Gebruik pijltjestoetsen om te bladeren. Bekijk je dit artikel op je telefoon? Kantel je scherm dan naar ‘landscape modus’, zodat je de foto’s volledig ziet. Tips: je kunt de foto’s op een volledig scherm bekijken en de reportage delen.