Samen voor Overvecht logoWijkaanpak Samen voor Overvecht

De gemeente heeft samen met bewoners, professionals en ondernemers in Overvecht de wijkaanpak Samen voor Overvecht ontwikkeld: werken aan een wijk waar bewoners prettig samenleven; een wijk die aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners, bezoekers, en ondernemers; een wijk waarin bewoners veerkracht hebben en iedereen mee kan doen.

Hieronder vind je de belangrijkste documenten over Samen voor Overvecht. Maar er is meer. Bekijk de videoserie en lees de nieuwsartikelen voor updates over projecten uit de wijkaanpak.

Alle informatie over Samen voor Overvecht

geelResultaten: Bekijk de infographic met resultaten van de Wijkaanpak Samen voor Overvecht (versie voorjaar 2021), met daarin per ambitie de concrete resultaten sinds najaar 2020 .

oranjeVoortgangsrapportage: Lees de Voortgangsrapportage Samen voor Overvecht (versie voorjaar 2021). Hierin staat de voortgang sinds de vaststelling van het Actieprogramma in december 2019, ontwikkelingen in de wijk en stappen die nog genomen gaan worden.  

rood

Wat is Samen voor Overvecht: Bekijk de handzame infographic over de wijkaanpak Samen voor Overvecht (versie juli 2020), met daarin de ambities, kansen en principes kort toegelicht.

paars

Actieprogramma: Lees het Actieprogramma Samen voor Overvecht (versie nov. 2019). Hierin staat hoe de gemeente werkt aan de ambities en kansen, welke stappen zijn gezet en welke initiatieven er in 2020 zijn.

lichtgroen

Ambitiedocument: Lees het Ambitiedocument Samen voor Overvecht (versie juli 2019). Hierin lees je alles over de kansen en ambities, toekomst en communicatie van Samen voor Overvecht.

 

Bekijk de videoserie over Samen voor Overvecht

 

Wil je Samen voor Overvecht helpen?

Heb je ook ideeën en wil je meedoen? Graag. Je bent van harte welkom. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom langs bij een van de bijeenkomsten over Samen voor Overvecht. 

 

Nieuws en updates

Op zondag 13 juni konden jongeren uit Overvecht sportief aan de slag tijdens de Urban Street Games. Dit evenement op de velden van voetbalvereniging SVO De Dreef is speciaal voor én door jongeren georganiseerd. Camjo Carilijne Pieters was aanwezig om er een videoreportage van te maken.

Evenement voor jongeren

Tijdens de Urban Street Games zijn er allerlei sport- en straatevenementen voor jongeren tot 17 jaar. Denk aan een panna-arena, een voetbal-doelendoek, kickboksen, basketbal, een bootcamp parcours, BMX-baan, een FIFA-skillgame... Stichting JoU en twintig rolmodellen zijn betrokken bij de organisatie Salim, 18 jaar en geboren in Overvecht, is zo'n rolmodel: "Wij willen een voorbeeld zijn voor de jongeren, om te laten zien wat je wél kan bereiken." Hun boodschap: Waar een wil is, is een weg. Blijf altijd je dromen volgen!

Samen voor Overvecht

Partners die meedoen met de Urban Street Games zijn onder andere Bourdif Gym, De Fietsmeesters, SportUtrecht en FC Utrecht. De gemeente Utrecht ondersteunt het evenement vanuit de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Het versterken van het toekomstperspectief van jeugd in onze wijk is een belangrijk speerpunt voor de wijkaanpak. Vandaar dat de gemeente graag een bijdrage levert aan dit evenement. 

De gemeente heeft de ambitie om Overvecht te versterken met de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Ook ligt er een flinke opgave om voor meer woningen te zorgen, en dus ook in onze wijk. De gemeente heeft samen met de Werkplaats Overvecht afgesproken om een onderzoek te starten naar de haalbaarheid in twee buurten in Overvecht Noord.

Het doel is de kansen voor wijkverbetering te onderzoeken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van meer woningen, meer aantrekkelijke groene verblijfsplekken, meer ruimte om te sporten en te spelen, en extra maatschappelijke voorzieningen. De Werkplaats is één van de partners waar de gemeente mee samenwerkt in de wijkaanpak.

THEMA-dreven en TiZa-dreven

Vanuit de wijkaanpak lopen in Overvecht Noord twee buurtaanpakken waarin gemeente, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties samenwerken. Doel is om de buurten veiliger en schoner te maken en om kansen te vergroten dat mensen hier met plezier wonen. De twee buurtaanpakken lopen in de THEMA-dreven en in de Zambesidreefbuurt. Ook gaan woningcorporaties op diverse plekken in Overvecht aan de slag met het renoveren van flats, waaronder in deze twee buurten.

De Werkplaats ziet kansen om bij te dragen aan de opgaven van de buurtaanpakken, en de verdichtingsopgave van Utrecht. Daarom nam de Werkplaats het initiatief voor twee haalbaarheidsonderzoeken in Overvecht Noord: rond de THEMA-dreven (tussen Rio Brancodreef en Haifadreef - Klopvaart - Gangesdreef)  en de TiZa-dreven (Zambesibuurt en Tigrisbuurt rondom Park de Gagel). 

Samen werken aan een wijk waar bewoners prettig samenleven, iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt. Dat is waar de wijkaanpak Samen voor Overvecht centraal voor staat. Elk jaar in het voorjaar publiceert de Gemeente Utrecht een voortgangsrapportage. In de voortgangsrapportage staat: 

  • welke ontwikkelingen er zijn in Overvecht;
  • welke resultaten er zijn behaald sinds december 2019;
  • welke stappen er nog gaan komen.

 

Rapportage en infographic over de wijkaanpak

De resultaten van de gezamenlijke wijkaanpak zijn te lezen in de Voortgangsrapportage: 
Lees de Voortgangsrapportage Samen voor Overvecht (versie voorjaar 2021). 

Wil je snel een idee krijgen van de resultaten? Bekijk dan de overzichtelijke infographic met resultaten van de Wijkaanpak Samen voor Overvecht (versie voorjaar 2021), met daarin per ambitie de concrete resultaten sinds najaar 2020.

Stichting Durf te Dromen is een stichting voor kinderen uit de wijk Overvecht. De stichting richt zich op het ontwikkelen van talent en op het geven van bijscholing. Meteen na de start was er succes met maar liefst 200 aangemelde leerlingen. 

FOTO & VIDEO: Jeremy Flohr

Een van hun speerpunten is om kinderen mee te geven wat voor een beroepen ze allemaal kunnen kiezen. Initiatiefnemer - en tevens profvoetballer - Redouan El Yaakoubi: "Wij willen ervoor zorgen dat íedereen durft te dromen, ook letterlijk."

Er gebeuren veel mooie dingen in Overvecht. Jeremy Flohr is een van de camjo's die de wijk ingaat om verhalen zoals deze te verfilmen. Jeremy doet dit in het kader van de wijkaanpak Samen voor Overvecht.

Meer weten over de wijkaanpak Samen voor Overvecht?

Kijk op echtovervecht.nl/samen-voor-overvecht

Lees verder om de video te bekijken: 

Sporten is méér dan alleen lichaamsbeweging, dat hoef je Jamna en Adam van Stichting Overfit niet te vertellen.

FOTO: Carilijne Pieters

Sport verbroedert, sport verbindt, sport is leerzaam en gezond. Deze moeder en zoon geven samen laagdrempelig sportlessen voor vrouwen en kinderen in Overvecht. Samen zijn zij Stichting Overfit. Carilijne Pieters maakte een video over het werk van hun bewonersinitiatief. Zij deed dit in het kader van de wijkaanpak Samen voor Overvecht. 

Meer weten over de wijkaanpak Samen voor Overvecht?

Kijk op echtovervecht.nl/samen-voor-overvecht

Lees verder om de video te bekijken: 

Videoreportage van Carilijne Pieters over het werk van De Zorgzusters

Hamida en Khadija zijn twee Zorgzusters uit Overvecht. Samen met zesentwintig vrouwen helpen ze bewoners die het niet breed hebben. Vaak zijn dat mensen die net ‘tussen wal en schip’ vallen, maar wel hulp kunnen gebruiken. Carilijne Pieters maakte een film over hun initiatief De Zorgzusters.

FOTO & VIDEO: Carilijne Pieters

Helpen doen ze bijvoorbeeld met voedselpakketten, maar ook met kleding of meubels. Hamida Koudadi is voorzitter van de stichting, die al geruime tijd bestaat in de wijk Overvecht: "Het begon eigenlijk heel klein, met een paar vriendinnen. Zodoende zijn we gegroeid naar een stichting, waar wij mensen helpen die het niet breed hebben. Dat zijn mensen die eigenlijk niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar ook mensen die bijvoorbeeld net in Nederland zijn of het heel zwaar hebben." 

Deelnemers aan De Beroepentuin in Overvecht maken kennis met bouw en techniek. Het doel is om werkzoekenden op te leiden tot bijvoorbeeld elektromonteur, zonnepaneelmonteur of bouwmedewerker. In 2020 zijn 17 mensen gestart met een leerwerktraject met baangarantie. De pilot is succesvol en wordt voor dit jaar uitgebreid met 10 deelnemers.

De Beroepentuin krijgt ondersteuning vanuit de wijkaanpak Samen voor Overvecht. De gemeente Utrecht werkt hiermee aan de ambitie Meedoen en Ondernemen. Bekijk de videoreportage van Jeremy Flohr om kennis te maken met deelnemers en initiatiefnemers. 

Samen werken aan een wijk waar bewoners prettig samenleven, iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt. Dat is waar de wijkaanpak Samen voor Overvecht voor staat.

Resultaten wijkaanpak in één infographic

In een nieuwe Samen voor Overvecht infographic zie je de resultaten die sinds voorjaar 2020 zijn gehaald. Vanaf 2019 werkt de gemeente samen met wijkpartners aan vijf ambities en is er gestart met tien kansen waarvan we de ontwikkeling en resultaten volgen.

Infographic lezen

Bekijk en download de infographic (PDF, opent in nieuw venster:
Resultaten Samen voor Overvecht najaar 2020 (infographic) 

 

Back to top