Tuincentrum Steck ‘groeit uit tot een plek waar van alles te doen is’

Wat ooit begon als Tuincentrum Overvecht, verandert nu in een groene stadsoase. De nieuwe ingang is nog maar het begin van alle vernieuwingen. Bob Scherrenberg, eigenaar van Steck: ‘Ik ben in Overvecht geboren en woon er nog steeds. Ik ben trots op deze plek. Daarom vind ik het bijzonder dat we met Steck nieuwe dingen doen. En van Steck een fijne verblijfsplek voor iedereen uit Overvecht maken.’

TEKST: Mara Luijerink | FOTO’S: Godfried van Utrecht

Wie de afgelopen maanden bij Steck was, zag het meteen: hier wordt verbouwd. Raumkultur bedacht en maakte de nieuwe ingang. De ontwerpers van Raumkultur zijn de buren van Steck op de Gageldijk. Hun groene heftruck reed af en aan. Een oranje betonmolen draaide op volle toeren. Het doel? Het asfalt voor de ingang eruit. Struiken, planten, vogels en insecten erin. De naam van Steck werd in stalen letters op de gevel gehesen. Er kwam een metershoog voedselbos in betongaas. En nog veel meer. Eerst lag er een vlakke, grijze bodem. Nu ontstaat er een groen landschap.

‘Een plek waar je spullen voor je huis en tuin koopt. Maar waar je ook werkt en leert. En waar je ontspant, eet en speelt.’

Groene stadsoase

Steck barst van de plannen. In tuincafé Noordertuin vertelt Bob: ‘Ik vergelijk Steck met de verandering die er bij bibliotheken was. Vroeger ging je alleen naar de bibliotheek om boeken te lenen. Nu is er veel meer te doen in de bieb: van een kop koffie drinken tot een workshop volgen. Ook Steck verandert. Het is en blijft een tuincentrum. Maar er komt van alles bij. Steck wordt hierdoor een groene stadsoase: een plek waar je spullen voor je huis en tuin koopt. Maar waar je ook werkt en leert. En waar je ontspant, eet en speelt.’ Bob is even stil: een groep docenten loopt al pratend het tuincafé binnen. Ze zijn van het ROC Welzijn College. Markeerstiften en grote vellen papier in hun handen. Klaar voor een workshop. ‘Zie je, je kunt bij Steck allerlei activiteiten doen’, glimlacht Bob.

Voor én met mensen uit de buurt

Steck is een plek waar mensen bij elkaar komen. Ook om te werken. Bob: ‘Met z’n allen bereik je meer. Ik ben trots op ons team. Het zijn nieuwe medewerkers én mensen die al voor mijn vader werkten toen hij nog Tuincentrum Overvecht had.’ Nu werkt Steck al met groene en creatieve ondernemers. Zoals De Voedseltuin op het terrein van Steck. In deze tuin werken enthousiaste vrijwilligers uit Overvecht. Verderop zit pluktuin Glitter Gladiool. Hier pluk je zélf je boeket bloemen. Glitter Gladiool kweekt op een natuurvriendelijke manier: goed voor mens en natuur. Net als Kwekerij Stekkers, die ook op het terrein van Steck zit. Deze kwekerij kweekt kruiden en planten die je kunt eten. Van aardbeimunt tot zelfs een uiensoepboompje.

Van koffiedik naar vegakroket

Steck werkt zoveel mogelijk met tweedehandsspullen. De meubels op het terras bijvoorbeeld. En voor de nieuwe ingang van Steck werkt Raumkultur ook met gebruikte materialen. Bob pakt de menukaart van het tuincafé: ‘Wist je dat deze oesterzwammen gekweekt zijn op koffiedik? Die koffiedik komt bij Utrechtse horeca en het stadskantoor vandaan. En ons tuincafé. De Clique, dat hiernaast zit, haalt door heel Utrecht etensresten op. Gember en sinaasappelschillen bijvoorbeeld. En koffiedik dus. Dan maakt De Clique er nieuw voedsel mee. Zo is de cirkel weer rond.’

‘Er komt ook nog een minitheater in de natuur. Voor kleine voorstellingen, van bijvoorbeeld theatermakers uit Overvecht.’

Van maisdoolhof tot amfitheater

Tuincentrum Steck is ook een plek voor gezinnen in Overvecht. ‘Zie je die rode kraan?’ Bob wijst naar het weiland naast Steck. ‘Deze zomer leggen we een maïsdoolhof aan. De kraan graaft het veld nu af. In mei en juni zaait een loonwerker de mais in. In augustus of september is het doolhof klaar. Het wordt een gratis speelplek voor kinderen.’ Steck zoekt nog verschillende vrijwilligers voor het doolhof. Help je graag mee het maisdoolhof te bouwen? Of vind je het leuk om groepen kinderen te begeleiden als het doolhof klaar is? Mail naar: sjaak.vanengelen@steckutrecht.nl.

Er zijn al een natuurspeeltuin en een speelhoek. Wat kunnen mensen nog meer verwachten voor kinderen? ‘Er komt een tunneltjesbos. Hier kunnen kinderen bouwen, kruipen en klauteren. Ook bouwen we een blotevoetenpad. Zo voel je de natuur écht aan je voeten. En in de tuinen van Steck zien kinderen waar die oranje wortels op hun bord vandaan komen. Er komt ook nog een minitheater in de natuur. Voor kleine voorstellingen, van bijvoorbeeld theatermakers uit Overvecht. Steck werkt ook samen met basisscholen in de buurt.’ Heeft jouw basisschool nog geen contact met Tuincentrum Steck? Stuur een bericht naar: info@steckutrecht.nl.

Help jij Steck om Overvecht nog groener te maken?

Het enthousiasme van Bob is aanstekelijk. Hij roept ondernemers en inwoners van Overvecht op: ‘Help je Steck om Overvecht nog groener te maken? Laat ons hiervoor je ideeën weten. Welke groene activiteiten vind je nog meer bij Steck passen? We horen het graag. Steck zoekt ook altijd personeel en vrijwilligers. Mail naar: info@steckutrecht.nl.’

Tuincentrum Steck

Adres: Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
Telefoon: 030-782 0680
www.steckutrecht.nl

Meer artikelen over groen, winkelen en ontspannen in Overvecht.