JoU zet jongeren op een positief spoor – Samen voor Overvecht

JoU staat voor Jongerenwerk Utrecht; een stichting die jongeren door middel van verschillende activiteiten wil helpen opgroeien. De focus ligt hier op een positieve, vreedzame aanpak waarbij de jongeren zelf kunnen groeien, hun zelfredzaamheid vergroten en sterker in hun schoenen komen te staan. Veel jongeren voelen zich niet gezien of gehoord en dat kan leiden tot het maken van verkeerde keuzes. Om dat te voorkomen, zet JoU zich in voor alle jongeren in de wijk tussen de 10 en 23 jaar. Nurettin Eren is regisseur bij Stichting JoU Overvecht en hij zet zich actief in voor deze, soms toch wel kwetsbare, jongeren in de wijk. 

TEKST: Berry de Nijs | FOTO’S: Godfried van Utrecht

‘Preventieve inzet staat voor alles wat we kunnen doen om jongeren niet in negatieve situaties terecht te laten komen,’ vertelt Nurettin. ‘Hierbij leren wij de jongeren verschillende vaardigheden waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.’ JoU kijkt hier vooral naar wat iedere jongere nodig heeft op dat moment. ‘We werken natuurlijk ook met groepen meiden of jongens. Maar als een kind op een bepaald gebied iets meer aandacht nodig heeft, dan zullen wij daar zeker bij helpen.’

Preventieve inzet

De preventieve inzet zie je terug in verschillende activiteiten die door de stichting met hun partners, waaronder DOCK, FC Utrecht, Sport Utrecht, de Brede School, S.V.O. De Dreef, De Boks, Jellinek en het Buurtteam, worden georganiseerd. De activiteiten kunnen uiteenlopen van sport en spelactiviteiten tot aan ontmoetingen en workshops volgen. Allemaal sociale activiteiten waarbij de jongeren lekker samen aan de slag gaan en over van alles en nog wat kunnen praten. Maar er is meer. Zo organiseert JoU ook trainingen en workshops voor jongeren. Bijvoorbeeld om ze zo zelf op te leiden tot een leidend positief rolmodel. Of om ze de vaardigheden te leren. Zo is er een speciale meidengroep waar meiden (14+) assertiviteitslessen krijgen bijvoorbeeld. Thema’s als geloof, kleding, seksualiteit, toekomstperspectief komen hierbij aan bod.

JoU jongerenwerk in Overvecht: Mohamed Toufiki en Nurettin Eren.
Rolmodel Mohammed Toufiki en JoU jongerenwerker Nurettin Eren

Luisterend oor

Jongeren kunnen altijd bij de jongerenwerkers van JoU terecht met vragen over maatschappij, religie, sociale media, school, familie en al het andere waar ze mee zitten. ‘Wij bieden een luisterend oor en veroordelen de jongeren niet. Hierdoor creëren we ruimte voor vertrouwen. Een jongerenwerker heeft ook niet altijd een goede raad paraat en dat hoeft ook niet. Dat luisterend oor, dat is juist zo belangrijk. Niets hoeft of moet bij ons. We willen graag dat de jongeren hun tijd op positieve wijze besteden. En ja, fouten maken mag. Dat hoort allemaal bij het opgroeien.’ Ouders kunnen overigens ook terecht bij JoU. ‘Bijvoorbeeld om de training Puberbrein te volgen, waarbij ouders meer leren over hoe ze hun kind het beste kunnen aanspreken en begeleiden,’ aldus Nurettin. Dit is trouwens ook een leuke training voor leraren en iedereen die werkt met jeugd.

‘Fouten maken mag, dat hoort bij het opgroeien’

Overal in de wijk

Om de jongeren te kunnen begeleiden of aanspreken zijn de jeugdwerkers van JoU overal waar de jongeren ook zijn. ‘Wij zoeken de jongeren op. Op school natuurlijk, maar ook waar ze werken, op de pleintjes waar ze rondhangen en ze met vrienden afspreken. We zijn herkenbaar zeven dagen in de week tot tien uur in de  avond in de wijk te vinden om met de jongeren die we tegen komen te praten en activiteiten aan te bieden.’ Dit verloopt altijd volgens de principes van de Vreedzame Wijk. Verder kun je de jongerenwerkers ook tegenkomen op verschillende basisscholen in Overvecht, waar ze in de klas gesprekken voeren.

‘Wij zoeken de jongeren op, op school natuurlijk, maar ook waar ze werken en op de pleintjes waar ze rondhangen’

Het resultaat van deze aanpak is duidelijk aanwezig. Nurettin: ‘De jongeren die we spreken zie je uitgroeien tot zelfstandige, zelfredzame en vooral positieve volwassenen met zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Ze ontdekken nieuwe talenten, doordat ze bij ons hier de ruimte voor krijgen. De puberteit is voor niemand makkelijk en wij helpen graag jongeren daar positief mee om te gaan, door ze vooral op een positieve wijze te benaderen en stimuleren. Zo helpt de preventieve inzet ze goede keuzes te maken.’

Zelf aan de slag

Het liefst stimuleert JoU de jeugd om zelf de touwtjes in handen te nemen. Heb je behoefte aan een voetbaltoernooi, modeshow of een buurtfeest? Prima! Dan word je geholpen door JoU om bijvoorbeeld zelf via het Initiatievenfonds een aanvraag te doen voor subsidie. Samen met de partners kun je zo ontdekken of je een organisatorisch talent hebt. Of misschien wil je een leuke knutsel- en spelletjesmiddag organiseren voor de kinderen in de wijk. Met JoU ontdek je wie je zelf bent en wat je allemaal in je mars hebt. Daar krijg je zelfvertrouwen van en je leert vaardigheden waar je de rest van je leven plezier van zal hebben.

‘JoU stimuleert je om zelf de touwtjes in handen te nemen’

Contact met JoU

Ben jij tussen de 10 en 23 jaar en zit je ergens mee? Wil je eens langskomen in een buurthuis, iets organiseren in de wijk of heb je vragen over sociale druk en negatieve factoren in je omgeving?

JoU vind je hier:

Of spreek iemand van JoU aan in de wijk, bijvoorbeeld op school of in de bieb. De jongerenwerkers staan altijd voor je klaar en zijn overal in de wijk te vinden.

Foto bovenaan: Jongerenwerker Nurettin Eren met rolmodel Mohammed Toufiki

Lees meer over initiatieven die Samen voor Overvecht ondersteunt.