Voorstelling Zuilens Fanfare Corps over Utrechts koloniaal verleden 1 en 2 april bij ZIMIHC

Op zaterdag 1 april en zondag 2 april speelt het Zuilens Fanfare Corps een bijzondere muzikale vertelling, waarin het Utrechts koloniaal verleden een gezicht krijgt. De voorstelling Waar zijn vindt plaats in ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht.

Afschaffing slavernij

Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat tot slaaf gemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel was afgeschaft in Nederland. Tot die tijd was Utrecht nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde de stad van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps onder leiding van Martin Wernsen een muzikale vertelling over dit koloniale verleden van Utrecht.

Van verleden naar nu

De voorstelling gaat over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht.

Muziek en theater

Het Zuilens Fanfare Corps (ZFC) neemt je samen met spoken word artiest Jasper Albinus mee op een reis. Verschillende tijdsperspectieven kijken elkaar in de ogen. Het concert is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving. Op muzikaal gebied heeft het ZFC de samenwerking opgezocht met Vincent Henar, oprichter van FraFrasound.

Over het Zuilens Fanfare Corps

Het ZFC is een eigentijds Utrechts orkest dat bestaat uit een grote groep enthousiaste muzikanten. Zij zijn een frisse, jonge club die energie krijgt van vernieuwende projecten en tegelijkertijd respect heeft voor de rijke geschiedenis van de fanfare. Als enige fanfare in de stad Utrecht heeft het ZFC een unieke positie, waarbij het orkest maatschappelijk relevante en eigentijdse projecten uitvoert. Eerdere successen waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019) en Zucht van Zuilen (2020).

Bezoek de website van het Zuilens Fanfare Corps voor meer informatie.

Voorstelling Waar zijn

Wanneer: zaterdag 1 april van 20.00 tot 21.15 uur; zondag 2 april van 15.00 tot 16.15 uur
Waar: ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2 in Utrecht
Kosten: €15,-. Kinderen tot 12 jaar: €11,-
Tickets bestellen kan hier (1 april) en hier (2 april)
Bron: ZIMIHC en Zuilens Fanfare Corps

Video: maak kennis met het ZFC

Bekijk meer cultuurnieuws van het Cultuur Platform Overvecht.