Voedselbank en Weggeefbus: welkom, waardigheid en warmte

Recent zijn drie organisaties, die voedsel en tweedehands spullen weggeven aan mensen die het hard nodig hebben, verhuisd naar een oude kleuterschool aan de Winterboeidreef. Het zijn de Voedselbank, de Zorgzusters en de Weggeefbus (die inmiddels weer verhuisd is naar de Grote Trekdreef). Een gezamenlijke locatie biedt een unieke kans om elkaar beter te leren kennen en meer samen te werken. Want dat gebeurde tot nu toe nauwelijks.

TEKST: Marja de Ruiter | FOTO boven: Carilijne Pieters

Het is een goed gevoel om iets weg te geven aan iemand die daar blij mee is. De Voedselbank houdt op elke uitgiftedag wel iets over wat niet lang bewaard kan blijven. Daar willen ze zoveel mogelijk mensen van laten profiteren. De Zorgzusters kunnen dat bijvoorbeeld uitdelen, of het gaat naar het AZC of via het Johannescentrum naar wijkbewoners, of Buurtbuik kookt er een maaltijd mee.

Voedselbank Overvecht

Het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de Voedselbank Overvecht is de laatste maanden heel hard gestegen. Sinds november 2022 zitten de uitgiftepunten de Boog en Burezina samen op één locatie. Nico Jongerius, coördinator, is hier heel blij mee. Nico: ‘Ons uitgangspunt is dat we laagdrempelig willen zijn en Welkom, Waardigheid en Warmte uit willen stralen. Dat kan op deze locatie.

Inzamelingsactie van de voedselbank. Foto: Voedselbank Overvecht op Facebook.

Met hulp van vrijwilligers

Deelnemers kunnen (afhankelijk van de voorraad) zelf kiezen aan welke boodschappen ze behoefte hebben. We kunnen op drie dagen (maandag, woensdag en donderdag) tussen 12.30 en 16.00 uur elk half uur tien mensen ontvangen die alle tijd en ruimte krijgen. We hebben, verdeeld over de week, vijftig hele aardige vrijwilligers, die de winkel bevoorraden en een praatje met de deelnemers maken.’

‘De drie dagcoördinatoren zorgen ervoor dat alles in goede banen loopt. Er kan ook een kopje koffie of thee gedronken worden. Als iedereen die recht heeft op voedselhulp er gebruik van zou maken, dan zou het deelnemersaantal nog veel hoger zijn. Daarom is het wel fijn dat er andere organisaties in de wijk zijn die mensen op tijdelijke basis helpen. Het is nu al lastig om voldoende gezond eten voor drie dagen mee te kunnen geven.’

‘Als iemand net in een flat is komen wonen en bijvoorbeeld geen bed of koelkast heeft, proberen we dat te regelen’ 

‘Er is vooral een tekort aan levensmiddelen die halal zijn. We kopen (van donaties) zelf wekelijks kip in bij de Islamitische groothandel Ibrahim. Vanuit de distributiecentra van de grote supermarkten komt nauwelijks halalvlees. De trend in supermarkten is: veel kant en klare groentepakketten. We zien hier dat mensen veel liever zelf hun groenten en vlees of vis uitkiezen om er thuis een gerecht mee te maken. Dus wat we krijgen sluit niet altijd aan bij de vraag.’

De Weggeefbus

Latifa Bali en Ouafaa Ziani werken beiden bij DOCK, de welzijnsorganisatie in Utrecht. Hoe is de Weggeefbus ontstaan en wat doen ze? Ouafaa: ‘In de buurthuizen (de Boog, de Jager, de Dreef) hebben we weggeefkasten en tafels, waar mensen spullen kunnen brengen en halen. In coronatijd waren de buurthuizen dicht. Vanuit de buurtaanpak is er toen besloten om mensen thuis op te gaan zoeken.  Er zijn veel mensen die in armoede leven en problemen hebben waar ze zelf niet uitkomen. Door hen in hun eigen omgeving op te zoeken en met voedselpakketjes en spullen langs de deur te gaan konden we toch contact leggen.’ Sinds maart 2022 is er een eigen bus. Daardoor zijn ze zichtbaar.

‘We bezoeken plekken in Overvecht waar veel problematiek is.’

Latifa Bali

Meer mensen bereikt dan verwacht

‘We zijn gestart bij de Themadreven (Tigrisdreef, Haifadreef, St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef). Met het idee dat we in twaalf weken op ongeveer vijftig adressen mensen zouden kunnen helpen. Inmiddels hebben we in dit gebied al 150 mensen bereikt en zijn we wat langer gebleven dan verwacht. De grootste vraag bleek, verrassend genoeg, vooral een voedselpakket te zijn. We rijden wekelijks naar twee groothandels in Nieuwegein en Houten en krijgen dan groenten en fruit mee. Dat delen we uit aan wie het nodig heeft.’

Dit klinkt alsof de Voedselbank aan huis komt. Ouafaa: ‘Nee dat is niet zo. Onze hulp is kortdurend. We stellen vragen aan bewoners om een goede inschatting te maken van welke hulp nodig is. En daarna verwijzen we door, bijvoorbeeld naar de Voedselbank, het Buurtteam, hulp bij papieren invullen et cetera. Als iemand net in een flat is komen wonen en bijvoorbeeld geen bed of koelkast heeft, proberen we dat te regelen. Via de appgroep Hart voor Overvecht worden regelmatig gratis spullen aangeboden, of we doen een oproep voor bijvoorbeeld een kinderbedje. We krijgen ook spullen van de kringloop in Zeist en van andere donateurs. Die liggen in een opslagruimte op de Grote Trekdreef. De opslag is alleen in overleg te bezoeken.’

Gezocht: vrijwilligers & spullen

De Weggeefbus zoekt vrijwilligers om te helpen sorteren en om spullen en eten op te halen (chauffeurs). Ook zoeken ze: kinderspullen, meubels, witgoed. Alles moet in goede staat zijn. Bij de Voedselbank kunnen op de uitgiftedagen (ma, wo, do) houdbare levensmiddelen (niet over de datum) en luiers e.d. ingeleverd worden.

Meer info:

Weggeefbus is een initiatief van DOCK in Overvecht. Neem contact op via e-mail: weggeefbus@dock.nl

Voedselbank Overvecht: Stuur een e-mail aan overvecht@voedselbankutrecht.nl of bel 06 407 319 57 (Nico Jongerius). Meer informatie vind je ook op de website van de Voedselbank in Overvecht.

Lees al het nieuws over zorg- en welzijnsinitiatieven in Overvecht.