Kinderen Johannesschool in Overvecht organiseren sportfestival met stichting Move

Stichting Move verbindt en verruimt blikken… Leuk zo’n slogan, maar wat betekent dat nou eigenlijk? De kinderen van de Johannesschool in Overvecht weten precies wat dat betekent. Dat is ook de reden dat de uitvoering van hun Move Je Buurt project zo’n succes was. Samen met de studenten van roeivereniging ORCA organiseerden ze op 20 februari een sportfestival in de wijk. Bijzonder omdat ze dit juist voor leerlingen van een school om de hoek deden waar wel eens ruzie mee was!

Sport & Beweging

De studenten vroegen de kinderen wat ze wilden verbeteren aan hun wijk. Al vrij snel waren de kinderen het erover eens: “We willen iets doen met het thema sporten.” Een erg goede match was het daarom met de vrijwilligers van roeivereniging ORCA: sport als gemene deler. De kinderen en studenten begonnen met een brainstorm over de vraag: Hoe kunnen we de wijk verbeteren met het thema sport? In het uiteindelijke plan kwamen alle pitches van de leerlingen samen: een sportfestival organiseren.

Spanning tussen de basisscholen

Bij Move-projecten staat centraal dat de kinderen iets goeds doen voor de buurt waar ze in wonen. Dus moesten er ook andere buurtbewoners worden uitgenodigd. Maar toen de juf voorstelde om de kinderen van groep 7 van de Klopvaart uit te nodigen, bleek er enige rivaliteit tussen de twee Overvechtse basisscholen te bestaan.

“We waren een beetje bang dat de kinderen ruzie zouden gaan maken met de andere basisschool, maar toen het eerste fluitsignaal klonk, was de strijdbijl volledig begraven.”

Vera Versteeg, studentvrijwilliger

Sport verbindt

Ondanks dat de studenten van ORCA even bang waren dat samenkomst van de groepen leerlingen tot ruzie zou leiden, hebben ze het plan doorgezet. En wat bleek: al bij het eerste fluitsignaal was de strijdbijl volledig begraven en speelden álle kinderen met veel plezier samen: Move verbindt en verruimt blikken.

Een kijkje in elkaars leefwereld

Zowel de kinderen als de studenten krijgen bij Move een kijkje in elkaars leefwereld. De studenten kregen een rondleiding van de kinderen in hun wijk Overvecht en andersom gingen de kinderen op bezoek bij de roeivereniging in Hoograven. Voor beiden een deel van hun eigen stad waar ze niet of nauwelijks komen.

Leerlingen van de Johannesschool op bezoek bij roeivereniging ORCA.

Wat doet Move?

Stichting Move koppelt studenten aan kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Ze duiken in elkaars leefwereld, ontdekken hun talenten en komen samen in actie voor een ander. In onze projecten, gericht op kansengelijkheid en burgerschap, verkleinen we de kloof in de maatschappij.

Meer weten?

Wil je meer weten over de projecten van Stichting Move? Neem een kijkje op hun website. Of misschien ben je student en wil je meedoen met Move? Kijk hier voor alle informatie.

Foto’s: Laetitia Houben

Meer artikelen over leren en onderwijs in Overvecht.