Nieuwe collectie Turkse kinderboeken voor Bibliotheek Overvecht

Voorlezen in de taal van je hart

Bibliotheek Overvecht stroomde woensdagmiddag 7 december flink vol. Zo’n 75 kinderen zijn gekomen voor een feestje, samen met hun ouders, wethouder Eelco Eerenberg en Anil Yilmaz (Education attaché Turkse consulaat Amsterdam). Aanleiding is de feestelijke opening van de nieuwe collectie Turkse kinderboeken. De Turkse gemeenschap in Utrecht heeft er samen met het Tulip Institute aan bijgedragen. Zij kochten op vakantie Turkse kinderboeken en doneerden ze aan de Bibliotheek.

Voorlezen in je eigen taal

Waarom kinderboeken in het Turks? Deirdre Carasso legt uit dat “uit onderzoek is gebleken, dat voorlezen in de eigen taal belangrijk is, ook om beter Nederlands te leren.” Muzeyyen Çolak (leesconsulent Bibliotheek Utrecht) vult aan: “Ik zeg altijd tegen ouders: lees voor in de taal van je hart.” Wethouder Eerenberg is verheugd dat de Turkse gemeenschap zelf mede heeft bijgedragen. “De bibliotheek is van alle Utrechters samen”, zegt hij. “Meerdere talen spreken is goed voor je ontwikkeling, het is leuk en je hebt er veel aan voor later”, houdt hij de kinderen voor. Met zijn dochters naar de bieb gaan is zijn favoriete uitje. En daarna lekker voorlezen.

Verhalen en informatie

Anil Yilmaz is speciaal uit Amsterdam gekomen om de feestelijke opening bij te wonen. Hij dankt de gemeente Utrecht en de Bibliotheek Utrecht voor het initiatief. En hij vertelt de kinderen hoe belangrijk het is om de bibliotheek te bezoeken voor verhalen en informatie. De ouders spoort hij aan om vooral veel voor te lezen.

Dan is het tijd voor de officiële openingshandeling. Wethouder Eerenberg vraagt twee kinderen hem te helpen. Gezamenlijk knippen ze het lint door dat om de nieuwe boekenkast is gespannen. Meteen pakken de eerste kinderen al een boek om zelf te gaan lezen. Er wordt ook nog voorgelezen. Schrijfster Treysi Terziyan leest voor uit haar tweetalige boek ‘Üç arkadaş / Drie vrienden’. Daarna gaat ze met zo’n 50 kinderen origami vouwen. Ze maken mooie tulpen. De ouders praten nog even na onder het genot van Turkse hapjes. Aan het eind van de middag nemen ze de eerste Turkse kinderboeken mee naar huis. Om voor te lezen, in de taal van hun hart.

206 Turkse kinderboeken

Melek Yücel (voorzitter Tulip Institute) vertelt dat het afgelopen jaar 177 donateurs in totaal 390 boeken hebben geschonken. Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht) zegt dat er nu 206 nieuwe Turkse kinderboeken zijn te vinden in Bibliotheek Overvecht. In januari komen er in 200 in Bibliotheek Kanaleneiland bij. En in de loop van 2023 wordt ook de Turkse kinderboekencollectie van Bibliotheek Neude uitgebreid.

Kijk voor alle openingstijden en andere informatie op de website van Bibliotheek Overvecht.
Bekijk alle nieuwsartikelen over Bibliotheek Overvecht op deze website.

Tekst en beeld: Bibliotheek Utrecht

Logo bibliotheek Utrecht