Geveltuinen burendag op zaterdag 13 mei: samen de bloemetjes buiten zetten

Zin om samen met je buren de bloemetjes buiten te zetten in jouw straat? Dan is Geveltuinen Burendag op 13 mei daarvoor de ideale dag. Als je minimaal vijf buren optrommelt die elk een geveltuin willen aanleggen, regelt de gemeente Utrecht verder alles dat je nodig hebt. Zo maken we Overvecht (nog) mooier, groener en gezelliger. Aanmelden kan hier.

Wat krijg je voor jouw geveltuin?

Je krijgt van de gemeente een geveltuin doe-het-zelf pakket met daarin tuinaarde, een pakket met vijf speciaal gekozen planten die goed zijn voor de biodiversiteit, eventueel een betonnen rand voor de geveltuin en hulpmiddelen voor de aanleg: een tegelknipper, kruiwagen en grote afvalzakken. Na de Geveltuinenburendag komt de gemeente langs om oude tegels, zand en overgebleven materialen op te halen.

Voorwaarden om mee te doen

Er zijn natuurlijk voorwaarden verbonden aan deelname. Het belangrijkste is dat je minimaal vijf geveltuintjes aanlegt met je buren. De stoep waar dit gebeurt moet bovendien breed genoeg zijn. Er dient minimaal 1.20 meter aan stoepruimte over te blijven. En het belangrijkste: na het aanleggen onderhoud je de geveltuin zelf (samen met je buren).

Een nieuw aangelegd geveltuintje tegen een flatgebouw in Overvecht: niet moeilijk om te maken, makkelijk om bij te houden en het staat mooi.

Waarom eigenlijk een geveltuintje?

Er zijn best veel gebouwen zonder tuin(tje) tussen muren en de stoep. Dat is een beetje saai en kan véél mooier door een kleine geveltuin aan te leggen. Goed voor allerlei dieren en leuk om te zien. Maar geveltuintjes zijn ook een manier om meer regenwater op een natuurlijk manier weg te laten vloeien in de grond (in plaats van in het riool). Zo hou je water beter vast, wat belangrijk is voor periodes met veel droogte.

NK Tegelwippen

Heb je veel stoeptegels van de grond gewipt voor de geveltuintjes? Geef dan het aantal stoeptegels op voor het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen van 2023. Gemeenten strijden daarin voor het hoogste aantal gewipte tegels. Zo maken we Nederland meer klimaatbestendig en fijner voor dieren en insecten, een beetje koeler en veel mooier.

Initiatievenfonds

Kun je niet meedoen tijdens de Geveltuinen Burendag op 13 mei 2023? Wil je wel op een ander moment een geveltuin aanleggen? Je kunt samen met je buren een aanvraag indienen via het Initiatievenfonds. Liever zelf aan de slag? Leen dan gratis een bakfiets of aanhangwagen mét geveltuin-pakket bij een van de Utrechtse afvalscheidingsstations. Kijk hier voor meer informatie.

Meld je aan samen met je buren

Naast Geveltuinen Burendag op 13 mei is er dit jaar een tweede editie op 23 september 2023. Enthousiast geworden om hiermee aan de slag te gaan? Meld je dan nu aan (let op: het aantal deelnemers is beperkt, dus wacht niet te lang: op = op).

Klik hier voor aanmelden en meer informatie.