De gratis energieklusser is pas blij als jouw rekening omlaag gaat!

Veel mensen worstelen deze tijd met een hoge energierekening. Vaak wonen ze in huurwoningen waar ze zelf weinig in kunnen aanpassen. En meestal hebben ze daar ook geen geld voor. Energie U bedacht daarom samen met anderen een mooi plan: energieklussers opleiden die mensen in sociale huurwoningen gratis gaan helpen.

TEKST: Maud Bredero | FOTO: Lucy Nieuwdorp

Energie-U bestaat uit Utrechtse bewoners die onder andere mensen thuis helpen met energie besparen. Sommige Energie-U’ers hadden zelf de € 190,- vergoeding van het Rijk niet nodig voor hun energierekening. Ze legden het geld bij elkaar en kochten er spullen van waarmee je het verbruik van gas en elektra in huis kan verminderen. Om de mensen te vinden die het hardst hulp nodig hebben, werkten ze samen met de Voedselbank in Overvecht. Zeker zestig bewoners gaven zich via de Voedselbank op voor gratis kleine aanpassingen in huis. Nog steeds kunnen mensen zich aanmelden voor deze hulp. Ad de Regt, een van de initiatiefnemers, vertelt erover.

‘We moesten eerst aan de koffie met taart’

Bij veel gezinnen in Overvecht staat de verwarming laag of helemaal uit. Met een kruik of dekentje op de bank houden ze zich warm. Een moeder vertelde: ‘Wij hebben in de woonkamer een fitnessfiets staan en als de kinderen het te koud vinden, gaan ze gewoon fietsen. En van theedrinken word je ook lekker warm.’

Ad: ‘Wij energieklussers kijken naar wat er mogelijk is in een huis. Zo nodig brengen we tochtstrips aan en doen we folie achter de verwarming, zodat er minder warmte naar buiten gaat. Ook vervangen we waar dat nog nodig is gloeilampen door ledlampen, want die verbruiken minder energie. Deze bezoekjes zijn vaak ook nog eens erg gezellig. Van onze klussers hoor ik soms dat ze taart kregen. En weer ergens anders hielp het hele gezin mee met klussen. Maar het meest blij worden we als we de gas- en elektriciteitsrekening van deze mensen naar beneden zien gaan.’

‘In een groot gezin met veel kinderen die graag een kwartier onder douche staan, loopt de meter flink op’

Extra geld

Ad kwam een keer bij mensen thuis die na een hoge energierekening de verwarming dichtgedraaid hadden en overal elektrische kacheltjes hadden neergezet. Ad: ‘Maar dat is vaak nog duurder dan gas! Daarom bekijken we samen ook de energierekening. Die is vaak heel ingewikkeld met wel 10 of 15 verschillende onderwerpen erop. Als je die energierekening goed leert lezen, zie je meteen wat er te besparen valt. We vertellen ook over het extra geld dat mensen kunnen krijgen van de gemeente, wat niet iedereen weet. In november en december kreeg iedereen € 190,- vergoeding van het Rijk. En mensen met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering krijgen nog eens € 1300,- extra. Niet iedereen krijgt dat automatisch, sommigen moeten dat bij de gemeente aanvragen.’

Ander gedrag

De energieklussers geven natuurlijk ook veel goede tips: zet geen groot bankstel tegen de verwarming. Doe de gordijnen ’s avonds dicht, dan houd je de warmte in huis beter vast. En hang de gordijnen dan wel achter de verwarming en niet ervoor. Ad: ‘Ander gedrag helpt echt. We zijn het niet gewend om alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent. En we laten vaak de deuren openstaan naar de gang die niet verwarmd is. Als je daar op let, bespaar je echt veel energie en dus geld. Het is even wennen misschien, maar ook korter douchen helpt. Iedereen krijgt van ons daarom een zandlopertje. In een groot gezin met veel kinderen die graag een kwartier onder douche staan, loopt de meter namelijk flink op. Er valt dus veel winst te halen en daar helpen we graag bij.’

Ook een energieklusser?

Heb jij een sociale huurwoning en wil je ook gratis advies en hulp van een energieklusser? Stuur dan een mail aan: energieklussers@energie-u.nl.
Kijk voor nog meer hulp www.utrecht.nl/energievergoeding
Op de website van Energie U vind je meer informatie over de energieklussers en vrijwilligerswerk.

Meer Samen voor Overvecht nieuws