StudentJobCoach: de leukste en meest effectieve weg naar werk, studie of stage

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar oud en ben je op zoek naar een baan, opleiding of stageplek, dan kan het zijn dat je zomaar tegen verschillende zaken aanloopt. Hoe stel je bijvoorbeeld een goede sollicitatiebrief op en hoe zit het met je cv? Of wil je eerst een leuke studie gaan doen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen met zoeken? Dan is Project StudentJobCoach Overvecht er voor jou! Cato, projectcoördinator bij StudentJobCoach en Alshima en Swaan, beide studentcoördinatoren, vertellen je er graag meer over.

TEKST: Berry de Nijs | FOTO’S: Godfried van Utrecht

Cato: ‘StudentJobCoach is een project van Academie van de Stad. Binnen Academie koppelen we verschillende studenten aan maatschappelijke vraagstukken en zij gaan aan de slag om hier oplossingen voor te vinden. Project StudentJobCoach doen we in opdracht van de gemeente Utrecht en gaat over het terugdringen van jeugdwerkloosheid. Hierbij willen we jongeren met maximaal mbo 3- of havo 4-niveau aan een toffe baan helpen door ze te koppelen aan een coach die ze bij iedere stap kan helpen waar dat nodig is.’

Studenten denken mee

Swaan en Alshima begeleiden de hbo-studenten die als coach voor de jongeren aan de slag gaan. ‘De studenten volgen verschillende sociale studies, waaronder Toegepaste Psychologie, Social Work en Pedagogiek. Het fijne hieraan is dat zij tijdens hun studie ook handvatten krijgen die ze meteen in de praktijk kunnen brengen bij het begeleiden van de jongeren,’ aldus Swaan.

‘Het fijnste is dat je aan de slag gaat met iemand van je eigen leeftijd die je bij iedere stap kan ondersteunen en informeren’

Swaan: ‘De sleutel van het project ligt bij het feit dat de coaches en de jongeren dezelfde leeftijd hebben, waardoor je veel beter met elkaar kan praten over allerlei zaken. Hierdoor heb je als werkzoekende jongere altijd een maatje binnen handbereik die je begrijpt. Er ontstaan zelfs hechte vriendschappen. Naast het helpen met opstellen van cv’s, het bezoeken van open dagen en oefenen van sollicitaties, gaan ze bijvoorbeeld ook samen koffie drinken of kleding shoppen voor die sollicitatie.’

Community building

Samen bowlen

Alshima vult aan: ‘We zien ook dat er vaak over andere zaken gesproken wordt tussen de coach en zijn of haar coachee. Zo kun je bij je coach ook terecht als je bijvoorbeeld hulp wil met het aanvragen van de U-pas of hoe het zit met geldzaken. Er ontstaat een vertrouwensband. Iets wat heel belangrijk is, want zo heb je altijd iemand om op terug te vallen.’ Alshima en Swaan zien dit in de verslagen van de coaches terug, en horen het geregeld dankzij de verhalen van de jongeren zelf. ‘We doen een communitybuilding-activiteit om elkaar nog beter te leren kennen, wat weer voordelen heeft voor het coachingstraject. Zo hebben we pas nog met het team, de coaches en de coachees op de bowlingbaan gestaan. De sfeer is dan lekker ongedwongen, waardoor je goed met elkaar kan praten.’

Helpen om de weg te vinden

‘Het hoofddoel van het StudentJobCoach-traject is natuurlijk werk vinden en dat contract tekenen,’ vertelt Cato. ‘Daarvoor hebben we uiteraard connecties met verschillende bedrijven en instanties die daar weer bij kunnen helpen. Via de gemeente Utrecht en de Beroepentuin bijvoorbeeld is veel werk te vinden. De coaches weten hierin de weg te vinden.’ Het kan natuurlijk zijn dat je niet de juiste diploma’s hebt om bepaald werk te doen. ‘Dat is geen probleem,’ vertelt Alshima. ‘Het hoofddoel is die baan en alle stapjes die daarnaar leiden, daar kunnen onze coaches je bij helpen. Dus samen uitzoeken welke opleiding je daarvoor nodig zou hebben of dat je eerst stage-ervaring op moet doen. De coach gaat met plezier overal mee naartoe, zoals die open dag of het bezoeken van verschillende instanties.’

Netwerkdag

‘Om onze coaches van alle informatie te voorzien, komen we geregeld bij elkaar om te praten over wat er nodig is om iedere werkzoekende aan een baan te helpen. Hierbij gaan de coaches actief op zoek naar instanties, opleidingen en meer om zo verder te komen in het traject,’ vertelt Swaan. ‘Daarnaast organiseren we ook een netwerkdag waarbij we partners uit de wijk, jongeren en studenten met elkaar in contact brengen. Zo maken we van ieder coachingstraject een succes.’

Wat mag je verwachten als je je aanmeldt bij StudentJobCoach als werkzoekende jongere? In ieder geval een laagdrempelige, gezellige sfeer waarbij je 1 op 1 met je eigen coach aan de slag gaat om je doelen te bereiken. Het fijnste is dat je aan de slag gaat met iemand van je eigen leeftijd die je bij iedere stap kan ondersteunen en informeren. Dus kom van die bank af en ga samen met een coach actief aan de slag om je dromen waar te maken en lekker aan de slag te gaan.

Meld je aan

Wil je je aanmelden? Vul het inschrijfformulier in (via Google Docs).
Of kom langs bij 030Office in Overvecht, Mississippidreef 85 (eerste verdieping). Om de week is er een inloop op donderdag van 12.00 tot 13.30 uur.

Vragen? Neem contact op via e-mail: overvecht@studentjobcoach.nl.
En check het Instagramaccount via @studentjobcoach_overvecht voor alle leuke ins en outs.  

De wijkaanpak Samen voor Overvecht ondersteunt het initiatief StudentJobCoach.

Foto bovenaan: Cato, Swaan en Alshima (foto: Godfried van Utrecht)