Klimaatkermis donderdag 16 maart: speels in gesprek over aardgas

Een gratis ledlamp winnen bij de grijpkar? Speel de douche-quiz en vat de ‘koe’(stier) bij de horens. Of sla van het gas af op de speciale kop van Jut! Dat en veel meer is mogelijk op donderdag 16 maart tussen 9.00 en 13.00 uur, wanneer de Utrechtse Klimaatkermis te vinden is aan de Zamenhofdreef, bij het wijkbureau. Het projectteam Overvecht-Noord Aardgasvrij staat dan ook klaar om informatie te geven. Dus wil je meer weten? Kom langs!

TEKST: Eddy Steenvoorden

Klimaatkermis: altijd prrrijs!

De Kermisbazen vertellen je op donderdag 16 maart graag meer over wat je kunt doen om energiezuinig te wonen en te leven. En ze helpen je op weg om verder aan de slag te gaan. Gegarandeerd een besparing op jouw energierekening (en dat op een leuk manier)! De KlimaatKermis is er voor alle Utrechters die nog niet goed bekend zijn met de overstap naar schone energie en met wat dat betekent voor hun huis. Maar óók voor Utrechters die al stappen (willen) maken om duurzaam te wonen en energie te besparen. Bekijk de video hieronder voor een voorproefje.

Knopen doorhakken

Het nieuwe jaar gaat een aardgasvrij Overvecht-Noord flink dichterbij brengen. Rond de zomer zijn de plannen ver genoeg klaar om ze aan bewoners voor te leggen, is de verwachting van omgevingsmanager Daan Giebels. ‘We willen alles doen met de maximale snelheid, maar zonder de noodzakelijke zorgvuldigheid uit het oog te verliezen.’

Het is volgens Daan nog wachten op drie dingen. ‘Het Rijk is nog bezig met het vastleggen van wat er precies onder woonlasten valt en wat er voor vergoeding in aanmerking komt. Dat is op hoofdlijnen wel duidelijk, maar de regeling moet voor alle gemeenten gaan gelden en dat kost tijd. Wij houden in ieder geval vast aan ons standpunt dat bewoners erop vooruit moeten gaan of dat hun lasten in ieder geval gelijk blijven.’

Ook op twee andere uitkomsten die te maken hebben met de betaalbaarheid wordt nog gewacht: het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de knoop nog doorhakken over een subsidie en energieleverancier Eneco moet nog over de brug komen met een definitief aanbod voor bewoners die de overstap maken naar een warmtenet.’ Ik kan me goed voorstellen dat bewoners het allemaal lang vinden duren, maar we proberen er echt zoveel mogelijk vaart achter te zetten.’

Geen plan maar programma

Het wijkuitvoeringsplan heeft inmiddels een andere naam gekregen en is een ‘programma’ geworden. ‘Met een uitvoeringsplan kun je bewoners verplichten van het gas af te gaan, maar wij doen het op basis van vrijwilligheid. Het Rijk werkt wel aan een warmtewet die deze mogelijkheid gaat geven, maar zover is het voorlopig nog niet.’ Het programma telt zo’n zestig pagina’s met onder meer informatie over wat er tot 2030 allemaal gaat gebeuren, in welke volgorde, hoeveel het gaat kosten en hoe bewoners ondersteuning kunnen krijgen.’ En er is veel aandacht voor duurzaamheid. Oplossingen moeten betrouwbaar en toekomstbestendig zijn. We bespreken de resultaten eerst met de klankbordgroep waar bewoners in zitten, maar er gaan ook informatiebijeenkomsten komen voor alle andere bewoners in Overvecht-Noord.’

De behoefte aan informatie is groot, dat heeft Daan sinds zijn start als omgevingsmanager een jaar geleden wel gemerkt. ‘Daar proberen we zo goed mogelijk aan tegemoet te komen. Binnenkort komen we met meer informatie die we huis-aan-huis gaan verspreiden en op 16 maart kunnen bewoners vragen stellen tijdens de Klimaatkermis.

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. In Overvecht-Noord werkt de gemeente daarom samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.