Aardgasvrij: Maatwerk voor Vechtdijk, Antoniuskwartier en nieuwbouw Klopvaartbuurt

Overvecht-Noord is stapje voor stapje op weg naar afschaffen van het aardgas. In de meeste gevallen is aansluiting op de stadsverwarming daarvoor de beste oplossing. Maar sommige buurten vragen in aanloop naar een duurzamer toekomst om maatwerk. Daar werken gemeente en bewoners momenteel hard aan.

TEKST: Eddy Steenvoorden

Neem nou de Vechtdijk, die met de vele woonarken en boerderij-achtige woningen een geheel eigen karakter heeft. Adviesbureau Energiepaleis heeft met een ‘meedenkgroep’ van bewoners besproken wat de meest kansrijke warmtebron is voor dit gebied. Hieruit blijkt; individuele oplossingen, zoals een waterpomp, werken hier het best. Uit eerdere onderzoeken bleek dat voor de Vechtdijk de aansluiting op het warmtenet in Overvecht-Noord niet goedkoper zal uitvallen. Toch heeft de gemeente Utrecht Eneco gevraagd dit te berekenen.

‘Samenwerken is goedkoper omdat je subsidie kan krijgen voor projecten waar minstens vijf woningeigenaren aan meedoen’

Blij met inbreng

Daan Giebels, omgevingsmanager Overvecht-Noord Aardgasvrij: ‘We hebben vorige week nog gesproken met bewoners uit het Antoniuskwartier en zijn blij met de inbreng. Dit doen we, net als bij de Vechtdijk, via een meedenkgroep voor het Antoniuskwartier en het nieuwbouwdeel van de Klopvaartbuurt, eveneens buurten en bedrijven uit Overvecht die om maatwerk vragen.’ Voor deze twee buurten heeft bureau Greenvis op een rijtje gezet wat de warmteopties zijn. Bewoners kregen tijdens een webinar op 6 juli een uitgebreide toelichting op de bevindingen van Greenvis.

Proef met elektrisch koken

Huurders van 44 woningen in Overvecht-Noord hebben zich opgegeven voor een proef met elektrisch koken. De deelnemers hebben geen aardgasaansluiting meer, daardoor besparen ze ongeveer € 15,- tot € 25,- per maand op de energierekening. De proef is bedoeld om meer inzicht te krijgen in het gebruik van inductiekookplaten. De lokale coalitie KOKEN030 voert de proef uit. De eerste reacties van bewoners zijn positief.

Meer info:

utrecht.nl/overvechtaardgasvrij
jouwhuisslimmer.nl/gasvrij-thuis

Vragen?

Mail naar: overvechtaardgasvrij@utrecht.nl

De uitkomsten van de onderzoeken leiden tot het wijkuitvoeringsplan. In dit wijkuitvoeringsplan staat hoe de wijk aardgasvrij wordt, hoe woningen een aansluiting krijgen op een nieuwe warmtebron en wat dit betekent voor bewoners, wanneer dit gaat plaatsvinden en hoe de financiering (bijvoorbeeld door subsidies) wordt geregeld. Ook beschrijft het de gemeentelijke rol tot de uitvoering en wat bewoners en andere partijen van de gemeente kunnen verwachten. Een besluit van de gemeenteraad is eerst nodig om de vervolgstappen te nemen en de betaalbaarheid te garanderen. De planning is om het wijkuitvoeringsplan eind 2022 naar de gemeenteraad te sturen.

‘De bewoners zijn enthousiast en we zijn inmiddels gestart met een tweede ronde’

Samen isoleren

Eerder startten bewoners van de Klopvaartbuurt al, gesteund door de gemeente, met het gezamenlijk isoleren van woningen. ‘Samenwerken is goedkoper omdat je subsidie kan krijgen voor projecten waar minstens vijf woningeigenaren aan meedoen.’ Een onafhankelijke energieadviseur maakte samen met bewoners een plan. Bij het onderzoek naar de mogelijkheden van isoleren zijn bijzondere methoden gebruikt. ‘Er is bijvoorbeeld een test gedaan waarbij de voordeur tijdelijk werd vervangen door een doek met daarin een ventilator. Op die manier kun je per type huis goed zien waar er buitenlucht naar binnen stroomt en hoe je daar het best iets tegen kan doen. De bewoners zijn enthousiast en we zijn inmiddels gestart met een tweede ronde. Dezelfde methode staat ook open voor eigenaren die in de Vechtzoom wonen.’

Elektrisch koken

Intussen gaat de gemeente eveneens door met het geven van informatie over elektrisch koken en het belang daarvan (zie ook kader). Daan: ‘Zoals bij veel nieuwe dingen zien we hier ook onbekend maakt onbemind. Hoe je het ook wendt of keert: je kan niet van het gas af als je niet elektrisch kookt. En aardgas houdt een keer op, of we het nu leuk vinden of niet. Ik ben optimistisch dat het uiteindelijk gaat lukken, sterker nog: dat bewoners die de overstap maken alleen maar tevredener zullen zijn.’ 

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. In Overvecht-Noord werkt de gemeente samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 29 – juni/juli 222 – p. 22-23.