Aardgasvrij: Energiecoaches op pad in Overvecht met tips voor huurders

Veel huishoudens hebben moeite met rondkomen door de enorme stijging van de energieprijzen, ook in Overvecht-Noord. Energiecoaches bezochten bewoners van de Patagonië-, Falkland- en Montevideodreef om te helpen en tips te geven waarmee het verbruik omlaag kan.

TEKST en FOTO’S: Eddy van Steenvoorden

De actie, twee dagen in september, was een initiatief van de gemeente, Energiebox en woningcorporatie Mitros. Het idee is even simpel als nuttig: bewoners kunnen met energiecoaches in gesprek gaan over hun energieverbruik en ontvangen een doos vol energiebesparende producten. En voor simpele ingrepen staan er klussers klaar die direct kunnen helpen, bijvoorbeeld met het aanbrengen van isolerende radiatorfolie of het plaatsen van energiebesparende doorvoerstekkers. Zonder verbouwingen of investeringen kunnen bewoners zo al makkelijk de energierekening omlaag krijgen.

‘Onze coaches hebben veel ervaring en bewoners kunnen daar hun voordeel mee doen. We gaan nu de buurt in om te kijken of het idee aanslaat.’

Boukje de Haan, teamleider bij Energiebox

Migratieachtergrond

Een flink aantal huurders heeft een migratieachtergrond. Ze spreken niet allemaal even goed Nederlands. ‘Om die reden zetten we hier ook coaches in die Turks en Arabisch spreken. Het is belangrijk dat we het vertrouwen van huurders weten te winnen.’ Meerdere partners werken mee aan de twee actiedagen, zoals de Geldzaak, onderdeel van welzijnsorganisatie U Centraal. De Geldzaak heeft meerdere locaties in de stad voor mensen met vragen en zorgen over geld.

‘Daar bieden we makkelijk te begrijpen advies. Maar we zoeken bewoners ook op omdat ze het vaak lastig vinden daar zelf over te beginnen.  Als huurders problemen krijgen met het betalen van de huur of de energierekening, weet je dat er meer aan de hand is. We bieden graag steun, zeker omdat bewoners soms recht hebben op extra geld, maar niet weten hoe ze die kunnen krijgen.’

‘Bewoners gaan met energiecoaches in gesprek over hun energieverbruik en ontvangen dan een doos vol energiebesparende producten’

Energiebox voor huurders in Overvecht
In gesprek met bewoners over energieverbruik met de energiebox.

Lampen uit en deuren dicht

Mevrouw Roe, bewoonster van de Falklanddreef, heeft de zaken aardig op een rijtje. ‘Mijn energieverbruik is zo laag, dat ik dacht dat het nieuwe termijnbedrag van Eneco van 9 euro niet klopte. Ik let goed op mijn verbruik, dat heb ik van huis uit meegekregen. Lampen uit en deuren dicht, werd er bij ons thuis altijd gezegd.’ Je kan veel zelf doen, vertelt ze energiecoach Maartje Maasbach. ‘Maar het is goed dat jullie bewoners helpen, daarmee voorkom je problemen. Zo’n actie drukt je met de neus op de feiten.’

Maartje krijgt wisselende reacties van huurders. ‘Maar de meesten zijn enthousiast over de Energiebox. De combinatie van duurzaamheid en mensen helpen geeft me voldoening, ik hoop dat deze gezamenlijke actie een succes wordt.’

Nood is hoog

Dat is ook de hoop van buurtbeheerder Sjors van Engeland, die alle huurders van de drie dreven kent. ‘De nood is hoog. Bewoners willen bijvoorbeeld inzicht in hun servicekosten omdat het heel hard gaat met hun uitgaven. En niet alleen energie, alles wordt duurder. Dat geeft stress en zorgen. Deze actiedagen helpen met bewustwording, daar ben ik blij mee. En we dragen als woningcorporatie ook ons steentje bij: de flats worden gerenoveerd en dan gaan ze naar energielabel A. Daar zijn bewoners ook mee geholpen.’

Informatie

Wil je ook een energiebox of energievergoeding aanvragen? Kijk dan op: www.utrecht.nl/energievergoeding

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. In Overvecht-Noord werkt de gemeente daarom samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 31 – november 2022 – p. 22-23.

Lees hier alle artikelen over aardgasvrij op deze website.