Gasvrij thuis: een uniek en duurzaam huis in Overvecht

Op de Costa Ricadreef in Overvecht-Noord staat een bijzondere woning. Dit huis is zeer energiezuinig en wordt duurzaam verwarmd. Het huis is een initiatief van de gemeente Utrecht. In de toekomst zullen veel meer woningen in Overvecht energiezuiniger worden gemaakt. Met dit huis wil de gemeente de bewoners van de stad alvast laten zie wat de mogelijkheden zijn, en welke maatregelen je nu al kunt treffen om energie en geld te besparen. Projectleider Moniek Elskamp en projectcoördinator Kim Bangma vertellen.

TEKST: Jelmer Jepsen

Moniek: ‘Vanuit mijn werk voor de gemeente informeer ik bewoners over de veranderingen die komen gaan op het gebied van het klimaat, en de gevolgen hiervan voor het energiegebruik van de huizen in de stad. Ik zet me in om manieren te vinden om alle informatie zo praktisch, persoonlijk en tastbaar mogelijk over te brengen. Dat is ook precies wat we doen met het project Gasvrij thuis. Samen met mijn collega en projectcoördinator Kim Bangma run ik dit duurzame voorbeeldhuis aan de Costa Ricadreef 183 in Overvecht.’

Klaar voor de toekomst

Dit voorbeeldhuis uit 1969 is helemaal klaargemaakt voor de toekomst. Dat betekent dat het optimaal is geïsoleerd; alle kieren zijn gedicht, de vloeren, muren en het dak zijn geïsoleerd en er zit HR++ glas in de ramen. Het huis is ook helemaal aardgasvrij en functioneert elektrisch.’

Het leuke van het voorbeeldhuis is dat iedereen er welkom is om een kijkje te komen nemen.

Moniek: ‘Tijdens een bezoekje aan het huis kan je alles zien, voelen en uitproberen. In een rondleiding leggen we uit hoe alles werkt. Je ziet voorbeelden van verschillende soorten isolatie en verschillende soorten van verwarmen. Waaronder een voorbeeld van stadsverwarming, elektrisch koken, een infraroodpaneel en een warmtepomp waarop het huis ook echt is aangesloten.’

De watervriendelijke tuin

‘Ook maken we een wandeling door de watervriendelijke tuin om te laten zien hoe je niet alleen je huis toekomstproof kunt maken, maar ook je tuin. Bijvoorbeeld door regenwateropvang of het aanleggen van waterdoorlatende bestrating. Iedereen die langskomt krijgt een lekkere kop koffie of thee. Ook kunnen we meteen vragen beantwoorden of praktische tips geven zodat iedereen zelf aan de slag kan gaan met het energiezuiniger maken van zijn huis.’

Ook nu iedereen welkom

‘Ondanks de coronamaatregelen is het huis dus niet dicht. Hoe zit dat? Kim: ‘Ook wij hebben ons iedere keer moeten aanpassen aan de nieuwe coronamaatregelen en er zijn ook perioden geweest dat we helemaal dicht zijn geweest. Maar nu is het huis weer open! We organiseren nog geen groepsbezoeken of open inloopmiddagen, maar bewoners kunnen wel langskomen op afspraak voor een een-op-een rondleiding. In het huis zijn dan de regels zoals die op dat moment gelden van toepassing.’

Meteen zelf aan de slag

Het bezoek aan het huis is een goede start om je te laten informeren over alle mogelijkheden om energie (en geld) te besparen. Maar welke stappen kun je daarna zelf zetten? Moniek: ‘Mensen die in een huurhuis wonen kunnen bijvoorbeeld gratis de energiebox aanvragen. De energiebox bevat besparende producten zoals een zuinige lamp, een stekkerblok en radiatorfolie. Samen met een energiecoach bekijk je welke besparingen voor jou van toepassing zijn.’ (zie ook energiebox.org).

‘Voor woningeigenaren is er de mogelijkheid om een erkend energieadviseur bij je thuis te laten komen. Deze adviseur geeft advies op het gebied van isolatie, warmte, ventilatie en financiering. De kosten die je maakt voor dit advies krijg je (gedeeltelijk) terug wanneer je maatregelen uit het adviesrapport uitvoert. Op de website www.jouwhuisslimmer.nl/utrecht kun je heel gemakkelijk zien waar de gemeente je allemaal bij kan helpen.’

GASPRIJS

De gasprijs is dit jaar flink gestegen. Heb je hierdoor
problemen met het betalen van de rekening? Kijk dan op
www.utrecht.nl/bijzonderebijstand om te zien of je in aanmerking
komt voor een extra compensatie.

Gasvrij thuis

Costa Ricadreef 183 in Overvecht
Nieuwsgierig geworden naar het huis aan de Costa Ricadreef? Langskomen kan door een afspraak te maken. Mail naar gasvrij-thuis@utrecht.nl of kijk op de Jouw Huis Slimmer website.

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. Daar werkt de gemeente in Overvecht-Noord aan samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.

Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nummer 27 – februari 2022, p22-23.