Workshop groente fermenteren zaterdag 25 februari bij Gagelsteede

Groenten lang houdbaar in een pot bewaren: handig, hip en gezond. Bij Stadsboerderij Gagelsteede kun je leren hoe je dat doet bij de workshop groente fermenteren op zaterdag 25 februari. De workshop is onderdeel van een maandelijkse reeks voedselworkshops van Utrecht Natuurlijk: elke laatste zaterdag van de maand.

Vroeg aanmelden voor workshops

Let op: de workshops in februari en maart 2023 zitten inmiddels vol. Op dit moment is er nog wél plek bij de workshops in april en mei, zie de links onderaan dit artikel. Wil je daaraan deelnemen? Schrijf je dan snel in.

Over groente fermenteren

Groente fermenteren deed men vroeger vooral om voedsel langer houdbaar te maken. Dat was hard nodig in seizoenen zonder verse groente. Tegenwoordig begint het weer in te raken, maar nu vooral omdat het hip en gezond is. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten voedsel op een goede manier veranderen. Het voedingsmiddel is zo langer te bewaren, maar ook lichter verteerbaar en de smaak is anders. Zuurkool is bijvoorbeeld gefermenteerde witte kool; andere bekende gefermenteerde voedingsmiddelen zijn yoghurt, kaas, bier en sojasaus.

Workshop

Tijdens deze workshop krijg je de fijne kneepjes van groentefermentatie helemaal onder de knie. Je leert twee soorten fermentatie: droge en natte fermentatie. Je leert de basisprincipes, waarna je zelf aan de slag gaat met een groente van dit seizoen. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een pot groenten (droge fermentatie) die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten. Verder neem je tal van tips mee om thuis ook aan de slag te gaan.

Wat neem je zelf mee?

Voor deze workshop zijn veel benodigdheden en ingrediënten op de locatie aanwezig. De volgende dingen neem je zelf mee:

  • snijplank
  • schone theedoek
  • mandoline of koolschaaf (als je die hebt)
  • keukenweegschaal (als je die hebt)
  • schort (indien wenselijk)

Meedoen? Schrijf je in

De workshop is op zaterdag 25 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Schrijf je in via het inschrijfformulier op de website van Utrecht Natuurlijk (Zie je daar geen formulier? Dan is de workshop vol). Vul per persoon één formulier in. Deelname kost €15 p.p. Dit is inclusief de ingrediënten.

Utrecht Natuurlijk biedt deze workshop aan in samenwerking met Velt Utrecht. Carla Glorie van De Dansende Boom is docent bij Velt en geeft de workshop.

Meer voedselworkshops bij Gagelsteede

Bron: Utrecht Natuurlijk

logo Utrecht Natuurlijk