Workshops over voeding iedere maand bij Gagelsteede

Dit jaar kun je iedere laatste zaterdag van de maand interessante workshops over voeding volgen bij stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht. De thema’s zijn: leren fermenteren, koken met alternatieven voor geraffineerde suiker en spreads maken van restjes groente en ander eten. De eerstvolgende workshop is op 26 februari. Meld je snel aan, want vol is vol en deze activiteiten bij Gagelsteede zijn altijd populair!

Leren fermenteren – zaterdag 26 februari

Groente fermenteren beleeft de laatste jaren een heuse revival. Vroeger werd deze techniek vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, tegenwoordig fermenteert men omdat het hip en gezond is. Fermentatie is een proces waarbij voeding door goede bacteriën, schimmels en gisten op een positieve manier verandert. Het is zo langer te bewaren, maar ook lichter verteerbaar en de smaak verandert. Zuurkool is bijvoorbeeld gefermenteerde witte kool, maar denk ook aan yoghurt, kaas, bier en sojasaus.

Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. Je gaat zelf aan de slag met een groente van dit seizoen en je gaat naar huis met een pot groenten die je thuis rustig laat fermenteren tot je het kunt eten. De workshop is zaterdag 26 februari van 14.00 tot 16.00 uur en kost €15,-.

Aanmelden of meer weten? Kijk op de website van Utrecht Natuurlijk.

Ecozoet – zaterdag 26 maart

Lekker zoet! Tijdens de voedselworkshop van maart ontdek je de gezonde vervangers van geraffineerde suiker. Geen smaak die zoveel tegenstrijdige gevoelens bij ons oproept als zoet. Want zoet is zonde en zaligheid tegelijk. Maar er zijn oplossingen. Je ontdekt deze zaterdag wat ‘suiker’ nu eigenlijk is. Je komt te weten hoe je suiker kan vervangen door ecologische en natuurlijke alternatieven. Maar dan zonder aan smaak, structuur of gemak te moeten inboeten. Je leert om creatief te koken met natuurlijke zoetstoffen en gaat zelf aan de slag met een heerlijk gerechtje.

Deze workshop is op zaterdag 26 maart van 14.00 tot 16.00 uur bij Gagelsteede. Deelname kost €15,-. Aanmelden of wil je meer informatie? Kijk op de website van Utrecht Natuurlijk.

Groentespread maken – zaterdag 30 april

De derde voedselworkshop gaat over spreads maken. Hoe maak je van groenten en restjes eten een heerlijke spread voor op brood? Na het volgen van de workshop ‘Van groente tot spread’ maak je in een handomdraai je eigen broodbeleg. Ook met restjes kun je aan de slag. Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien en ga je voedselverspilling tegen. Na een korte inleiding ga je aan de slag en maakt ieder een heerlijke spread. De gemaakte gerechten proef je ter plekke. Maar er blijft vast wat over om mee naar huis te nemen.

Deze workshop is zaterdag 30 april van 14.00 tot 16.00 uur bij Gagelsteede. Deelname kost €15,-. Wil je je aanmelden of meer weten over deze workshop? Kijk op de website van Utrecht Natuurlijk voor alle informatie.

Informatie

Utrecht Natuurlijk biedt deze workshops aan in samenwerking met Velt Utrecht. Carla Glorie van De Dansende Boom is de docent.

Waar: Stadsboerderij Gagelsteede
Adres: Gangesdreef 7a in Utrecht Overvecht
Kijk hier voor meer informatie voer Gagelsteede en de complete activiteitenagenda.

Foto’s: Velt Utrecht
Bron informatie: Utrecht Natuurlijk

Meer cultuurnieuws van Cultuur Platform Overvecht