Workshop bijenburcht bouwen op Gagelsteede zondag 12 juni

[LET OP: Deze activiteit is helaas geannuleerd] Zondag 12 juni organiseren Utrecht Natuurlijk, BuurtNatuur030 en Stichting Groenmoetjedoen! een jaarlijkse actiedag voor groen zelfbeheer in Utrecht. Het thema is ‘Utrecht 900 jaar groen en gezond’. Stadsboerderij Gagelsteede doet natuurlijk ook mee. Je kunt er terecht voor een workshop over het bouwen van een heuse bijenburcht!

Wat ís een bijenburcht eigenlijk?

Veel mensen weten wat een bijenhotel is, maar een bijenburcht is iets anders. Een bijenhotel bestaat vaak uit blokken hout met allerlei kleine openingen waar bijen in kunnen, om bijvoorbeeld aan een schutting op te hangen. De meeste solitaire bijen leven echter onder de grond en hebben veel liever een burcht om in te leven. Omdat ook deze bijen wel een helpende hand kunnen gebruiken, leer je tijdens de workshop op 12 juni hier alles over.

Op zoek naar bijen

Je gaat een bijenburcht voor je eigen balkon of tuintje maken. Een bijenburcht is meestal weinig groter dan een wijnkistje, dus hij past bijna overal. Ook leer je alles over de solitaire bij en zoek je ze tenslotte op in de bloementuin van Park de Gagel om ze in het echt te zien. Om erachter te komen naar welke bij je aan het kijken bent, leer je de app Obsidentify gebruiken. Daarmee achterhaal je meteen de naam van het diertje op je foto.

Handig om te weten

  • Je hebt een mobiele telefoon nodig om bijen te kunnen identificeren. Het is handig als je van tevoren de app ObsIdentify (beschikbaar voor Android en iPhone) installeert op je mobiel. Klik hier voor meer informatie en linkjes naar de Apple app store / Google Play.
  • De workshop is onderdeel van GroenmoetjeDoen! en wordt daarom gratis aangeboden. Een vrijblijvende bijdrage in de melkbus aan de staldeur, stellen we uiteraard altijd op prijs.
  • Schrijf je alleen in als je zeker weet dat je ook daadwerkelijk aanwezig zult zijn.
  • Per inschrijving (volwassene/gezin) wordt er één gratis bijenburcht gemaakt om mee naar huis te nemen.

Meer informatie

Wat: Workshop bijenburcht bouwen
Waar: Stadsboerderij Gagelsteede, Gangesdreef 7a in Utrecht
Wanneer: zondag 12 juni van 14.00 tot 15.30 uur (inloop vanaf 13.45 uur)
Deze workshop wordt gegeven door Sim Visser.

Aanmelden:

Meld je aan via het inschrijfformulier op de website van Utrecht Natuurlijk. Is er geen formulier? Dan is de workshop vol.
Voor wie: voor volwassenen, eventueel samen met één of twee kinderen vanaf 10 jaar (deze activiteit is niet bedoeld voor jonge kinderen).

Bron: Utrecht Natuurlijk

Foto bovenaan: een Blinde bij op een paarse bloem in de buurt van Park de Gagel. Stiekem helemaal geen bij, maar een zweefvlieg die doet alsof hij een bij is. Foto door Olivier Beens, met dank aan de app Obsidentify voor de naam van het beestje.

Schermen van de app Obsidentify.