Eerste shorttrack schaatsvereniging voor studenten in Nederland start in Overvecht

De Utrechtse Studenten Schaatsvereniging “Softijs” breidt haar sportaanbod uit naar shorttrack-schaatsen. Hiermee is deze vereniging de eerste sportvereniging in Nederland waar studenten kunnen shorttracken. Vanaf het zomerseizoen van 2023 zullen de eerste trainingen plaatsvinden op de binnenbaan van ijsbaan De Vechtsebanen in Utrecht Overvecht.

Toenemende interesse in shorttrack

Met deze ontwikkeling sluit U.S.S.V. Softijs aan bij de toenemende interesse in deze opkomende sport. De afgelopen tien jaar heeft shorttrack zich op topsportniveau goed ontwikkeld. Veel mensen hebben de successen van het Nederlandse team op de Olympische Spelen gezien. Maar voor gewone schaatsers is het aanbod van shorttrack-schaatsen achtergebleven, zeker in vergelijking met het bekendere schaatsen op de ‘lange baan’.

In  de Utrechtse regio is de Schaatsvereniging Utrecht momenteel de enige aanbieder. Deze richt zich met name op shorttrack voor jeugd en volwassenen. Studenten zijn echter een andere doelgroep. Dit was aanleiding voor Martijn Vermist om samen met andere studenten bij zijn schaatsclub een nieuwe sectie op te richten:

“Shorttrack is een ongelooflijk vette sport, want er komt veel meer tactiek bij kijken dan bij langebaanschaatsen.  Daarnaast geven de hoge snelheden ook een kick. In de regio ontbrak nog een club waar je met leeftijdsgenoten deze sport kan leren.”

Martijn Vermist

Wekelijkse training in het zomerseizoen

Van april tot en met september zal er wekelijks een training zijn op de binnenbaan van ijsbaan De Vechtsebanen. In verband met de veiligheid op het ijs is er plek voor maximaal 30 deelnemers per training. Een trainer-coach opgeleid door de KNSB begeleidt de trainingen, die zich vooral richten op Utrechtse studenten. Ook andere jongvolwassenen zijn echter welkom.

Er is gekozen voor het zomerseizoen op basis van de beschikbare tijden vanuit de Vechtsebanen. Zo kunnen studenten gedurende het hele jaar aan de schaatstechniek werken. Shorttrack ondersteunt langebaanschaatsers goed bij de techniek die je nodig hebt om bochten te rijden.

Shorttrack vs langebaanschaatsen

Langebaanschaatsen vindt plaats op een normale 400 meter-baan, die iedereen wel kent. Voor shorttrack gebruikt men een kortere ronde van 111,11 meter op een binnenbaan waar ook ijshockeyers sporten. De schaatsers gaan op hoge snelheden (ca. 45 km/h) door de bocht met hun linkerhand op het ijs. Vanwege de scherpere bochten maken shorttrackers gebruik van hogere schoenen dan de rijders op de 400 meter-baan. De ijzers zijn bovendien meegebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing. In wedstrijden met vier tot acht schaatsers komt het vooral aan op tactiek, behendigheid en het vermogen om te versnellen. Hierdoor is de snelste schaatser niet altijd de winnaar.

Interesse?

Heb je zin om mee te doen met de shorttrack trainingen? In het zomerseizoen van 2023 zullen vanaf april tot en met september shorttrack trainingen plaatsvinden op vrijdagavond van 22.00 tot 23.15 uur op de binnenbaan van De Vechtsebanen. 

Kijk voor meer informatie op de website en aanmeldpagina van U.S.S.V. Softijs.

Foto: U.S.S.V. Softijs, Anniek Schotman