Portaal en BAM maken hoogbouwflat Nigerdreef duurzaam en gasvrij

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen hebben samen met de bewoners de oplevering gevierd van de verduurzaamde hoogbouwflat aan de Nigerdreef in Utrecht. De 174 sociale huurwoningen zijn verduurzaamd van energielabels C t/m E naar minimaal label A. De gasaansluitingen zijn verwijderd en alle keukens zijn voorzien van inductiekookplaten.

Gelijktijdig met deze duurzame verbeteringen is de flat ook verfraaid. Als feestelijke afsluiting van het project trakteerden Portaal en BAM Wonen bewoners op koffie en pannenkoeken.

Verduurzaming en vernieuwing 174 sociale huurwoningen Nigerdreef klaar

Portaal en BAM Wonen verduurzamen meerdere hoogbouwflats in Overvecht. De flat aan de Nigerdreef is het eerste opgeleverde project.

‘De oplevering van de Nigerdreef als eerste hoogbouwflat van de langdurige samenwerking tussen BAM en Portaal is een mooie mijlpaal. Komende jaren willen we met elkaar ook de andere tienhoogflats in Overvecht verduurzamen en opknappen. Dingen die we bij Nigerdreef geleerd hebben, bijvoorbeeld over de techniek van het bestaande gebouw of uitvoering van de werkzaamheden, nemen we mee naar de volgende flats omdat we samen doorgaan. Daar plukken ook de bewoners de vruchten van. Dat vind ik een van de mooie dingen van de langdurige ketensamenwerking.’

Marnix van Namen, programmamanager projecten bij Portaal

Vernieuwde uitstraling

De flat met tien verdiepingen heeft een vernieuwde uitstraling gekregen naar ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects. De betonnen grindplaten op de gevels zijn vervangen door metselwerk. Onder de nieuwe kunststof kozijnen zijn antracietkleurige gevelpanelen geplaatst. De nieuwe balkonhekken zijn van glas.

De ingang van het flatgebouw is vergroot en heeft een aangepaste liftinstallatie die nu aansluiting heeft op de begane grond. Zo hoeven bewoners niet zoals vroeger eerst een trap op om bij de lift te komen. Ook de portieken en bergingen zijn opgeknapt met onder meer schilderwerk.

Comfortabele en energiezuinige woningen

De woningen zijn nu beter geïsoleerd en ook de ventilatie in de woning is verbeterd. Bewoners ervaren dankzij de maatregelen zoals ‘HR++ glas’ meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De flat bespaart 70.500 m3 gas per jaar en de CO2-uitstoot daalt met circa 126.600 kilogram per jaar.

Gasloos stoken en koken

Alle woningen zijn nu gasloos. Bewoners kregen bij deze verduurzaming een inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. De flats in Overvecht waren al aangesloten op stadswarmte. Tijdens de oplevering kregen bewoners vanaf zo’n inductiekookplaat heerlijke pannenkoeken. Bewoners van de Nigerdreef – jong en oud – genoten van de traktatie en deelden hun bevindingen over het gasloos koken.

Tekst en beeld: Portaal

Meer artikelen op echtovervecht.nl over aardgasvrij Overvecht