Aardgasvrij: Elektrisch koken wint terrein

Elektrisch koken op een inductieplaat? Helga Peters, bewoonster van de Gambiadreef, zou niets anders meer willen. ‘Ik vind het heel prettig en raad het iedereen aan. Uiteindelijk moeten we toch van het aardgas af.’

TEKST en FOTO: Eddy Steenvoorden

Twee jaar geleden vonden Helga en haar partner het tijd worden voor het moderniseren van hun woning. Ze hadden eerder al een keramische kookplaat aangeschaft, maar die beviel toch niet. ‘We waren gewend aan een gasfornuis, daarop gaat alles veel sneller dan bij keramisch koken. Die overstap vond ik best lastig, dus toen we gingen verbouwen kozen we voor inductie.’

Ze kreeg direct het vertrouwde ‘gasgevoel’ weer terug doordat de inductieplaat ongeveer even snel opwarmt en afkoelt als vuur onder de pannen. ‘Het werkt niet alleen heel fijn, de kookplaat is ook eenvoudiger schoon te maken dan een gasfornuis. Hup, een natte doek er overheen en je bent klaar. En wat ik ook niet onbelangrijk vind: zo’n kookplaat ziet er veel strakker uit dan een gasfornuis.’

‘Ik vind het heel prettig en raad het iedereen aan’

Gas verliest terrein

Helga en haar partner maken deel uit van een groeiend aantal bewoners dat de overstap maakt naar elektrisch koken. En dat is nodig ook, want uiteindelijk gaat héél Overvecht- Noord de overstap naar aardgasvrij maken. Op meerdere plekken wordt daar al hard aan gewerkt, weet gemeentelijk projectleider Baktash Ibrahimi. Als voorbeeld noemt hij het gebied met de experimentele flats, ingeklemd tussen Carnegiedreef, Rio Negrodreef, Amazonedreef en Marowijnedreef:

‘Hier staan een kleine honderd koop- en huurwoningen en de ‘gemengde’ verenigingen van eigenaren kunnen profiteren van een subsidieregeling om voordelig over te stappen naar elektrisch koken. Daardoor besparen ze maandelijks geld wanneer ze van het gas af gaan.’

Kennis en ervaring

Koken030 is partner van de gemeente met veel kennis en ervaring op het gebied van elektrisch koken. ‘Zij helpen bewoners met onder meer het geven van informatie en het bieden van ondersteuning, bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie. Ze zijn goed in staat bewoners te ‘ontzorgen’ en dat vinden we vanuit de gemeente belangrijk. Ook een stukje verderop, bij de Amazone- en Nicaraguadreef is volop beweging richting elektrisch koken. Als de huurders van zo’n 360 woningen van woningcorporatie Mitros vóór 2024 overstappen op elektrisch koken hoeft Stedin de gasleidingen niet te vervangen. De gasleidingen zijn oud en het vervangen van deze gasleidingen is duur. Zo besparen we kosten voor iedereen.’

‘Bewoners gaan maandelijks flink besparen op hun energieverbruik’

Energieverbruik omlaag

Ook hier geldt dat er volop ondersteuning is voor huurders die de overstap maken. Mitros regelt zaken als de vervanging van gasfornuizen en aanpassingen aan de keuken en de meterkast. ‘Naast dat elektrisch koken veiliger is dan koken op gas is de overstap ook financieel aantrekkelijk: bewoners gaan maandelijks besparen op hun energieverbruik.’

Huurders die geen pannen hebben die geschikt zijn voor een elektrische kookplaat, krijgen van Mitros een nieuwe set. Helga Peters heeft in dat verband nog wel een tip: ‘Niet iedereen realiseert zich dat je misschien andere pannen nodig hebt, maar het is wel iets om op tijd rekening mee te houden, zeker voor woningeigenaren die dat zelf moeten betalen.’ ‘Huurders die geen pannen hebben die geschikt zijn voor een elektrische kookplaat, krijgen van Mitros een nieuwe set!’

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. Daar werkt de gemeente aan in Overvecht-Noord samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 30 – september/ oktober 2022 – p. 22-23.

Lees hier alle artikelen over aardgasvrij op deze website.