Panino Fresco: broodjeszaak met een maatschappelijke functie voor de buurt

Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Panino Fresco zit sinds september 2022 op een nieuwe locatie aan de St Maartendreef 1000. Aan de overkant van de straat van de voormalig bloemenkiosk waar Anouar Haki sinds 2018 zijn broodjeszaak runt. Wie Anouar hoort spreken, weet dat hij barst van de ideeën en initiatieven. En niet alleen op zakelijk gebied, hij heeft ook een duidelijke maatschappelijke visie voor Overvecht.

TEKST: Ivo Hermsen – Mitros

Anouar Haki: ‘Ik wil dat dit een plek wordt waar wijkbewoners – jong en oud – elkaar kunnen ontmoeten. Ik wil een toegevoegde waarde zijn in Overvecht op het gebied van werk, stages én natuurlijk gezond eten.’
De broodjeszaak heeft binnen een zitgedeelte. Anouar: ‘Vanaf dag één heb ik al geroepen dat ik palmbomen op het terras wil. Je moet hier het gevoel hebben dat je aan het ontspannen bent.’ Het nieuwe pand is duurzaam en circulair gebouwd en bestaat uit vier zeecontainers – twee voor Panino Fresco en twee voor de maatschappelijke ruimte erachter.

Wijkwethouder Rachel Streefland en Anouar Haki tijdens de opening

Dagbesteding en buurtinitiatieven

Het was zijn uitdrukkelijke wens om op de nieuwe locatie ook een ruimte te creëren met een maatschappelijke functie voor de buurt. Dat heeft geleid tot de Stichting Ons Utrecht. Anouar: ‘Samen maken we in Overvecht het verschil, alleen samen bereiken we iets. Achter de zaak hebben we daarom een maatschappelijk ruimte voor dagbesteding voor kwetsbare jongeren en ouderen, juist die combinatie is zo belangrijk voor Overvecht.

De ruimte kan ook worden afgehuurd voor vergaderingen, bewonersavonden en lezingen.’ Ook willen wij de ruimte een aantal uur per week beschikbaar stellen voor mooie buurtinitatieven.

‘Ik ben trots op wat ik hier heb neergezet. Maar dit is pas het begin’

Anouar Haki

Op een van de muren van het pand staat in hoofdletters: ‘FOCUS ON BEING PRODUCTIVE INSTEAD OF BUSY’. Het zijn de eigen woorden van Anouar. ‘Ik ben trots op wat ik hier heb neergezet. Maar dit is pas het begin. Panino Fresco en de stichting moeten een begrip worden in Utrecht.’

Panino Fresco in Overvecht

Sint Maartendreef 1000, 3564 TP in Utrecht
telefoon: 030-785 83 76
website: paninofresco.nl

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 30 – september/ oktober 2022, p. 28.