Slapen in een bloem: natuur in de tuin van Lia Koster in Overvecht

Slapen

Af en toe kom ik een slapend insect tegen. Vaak heeft die dan een typische houding, beetje verstijfd en er wordt niet op mijn aanwezigheid gereageerd. Bijen en wespen hebben de voelsprieten naar beneden of over de ogen. De dieren die in nestruimten rusten, zie ik niet. Maar wel die tussen het groen of in een bloem slapen. De klokjesdikpootbij bijvoorbeeld, is overdag een eenling, maar wil ’s nachts wel samen slapen.

Het fotograferen van de rustende diertjes levert alleraardigste plaatjes op. Ook een wesp ziet er gevaarloos uit. Net als wij kennen zij een diepe en een ondiepe slaap. En is slapen belangrijk voor leren en geheugenvorming. Met te weinig slaap functioneren zij minder goed. Ik wil natuurlijk niets verstoren. Toch worden sommige insecten wakker door mij en vliegen weg. Ik neem me voor om op zulke momenten behoedzamer te zijn.


Lia Koster woont op de Charmantedreef in Overvecht. Ze heeft daar een heerlijk minituintje waar ze veel tijd in doorbrengt. Over de vele insecten die ze hier tegenkomt en fotografeert, schrijft ze korte verhalen, zoals deze over slapende insecten. Er valt zoveel te beleven in zelfs de kleinste stukjes natuur. Door insecten te fotograferen en hun leven uit te vergroten, hoopt ze haar verwondering over deze stadsnatuur met anderen te delen.

Lia Koster is kunstenaar. Meer over haar glaskunst lees je op haar website.