Groen gebied in Overvecht wordt landschapspark Oud Zuilen

De gemeente Utrecht wil het groene gebied in de noordwesthoek van Overvecht ontwikkelen tot landschapspark. Het gaat over de weide en het bos van Oud Zuilen tussen Slot Zuylen en atletiekbaan Overvecht, tussen Vechtdijk en 2e Polderweg. Het gebied is 40 hectare groot. Het plan is om er samen met bewoners en (belangen)organisaties een park van te maken. Daarin zal alle ruimte zijn om te wandelen, te verblijven, te recreëren en van de natuur te genieten: Landschapspark Oud Zuilen.

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Het groene gebied bestaat nu nog vooral uit weilanden en bos en is (op enkele wandelpaden na) niet goed toegankelijk volgens de gemeente. Dat moet verbeteren. Het nieuwe landschapspark gaat zorgen voor meer en nieuw openbaar groen in de stad. Dat is ook nodig vanwege de groei van het aantal inwoners. Het gebied langs de Vecht verbindt de stad aan de noordzijde met het groene buitengebied om de stad.

Het gebied ligt voor een deel in een rijksmonument en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO Werelderfgoed) en het Natuurnetwerk Nederland. Daar moet de gemeente bij het inrichten van het park rekening mee houden. Een voorbeeld hiervan is dat er geen nieuwe gebouwen in het park mogen komen.

Ook zal er veel aandacht zijn voor dieren, het gebied zal daar op bepaalde plekken aantrekkelijker voor gemaakt worden. In het zuidoostelijke deel zal bijvoorbeeld een oude loop van de Vecht terugkomen, met daarbij kleine poelen en natuurvriendelijke oevers.

In een artikel van DUIC vertelt wethouder Lot van Hooijdonk dat er ondanks de beperkingen wel het een en ander mogelijk is:

"Verwacht echter geen groot muziekfestival, maar kleinschalige initiatieven van omwonenden juichen wij juist van harte toe. Hierdoor raken zij juist nog meer betrokken bij het park.”

Meedenken over landschapspark Oud Zuilen

Wil je graag meedenken over de ontwikkeling van dit gebied? Heb je goede ideeën die je wilt delen? Op woensdag 23 februari 2022 organiseert de gemeente een (online) informatieavond. De opbrengst van deze bijeenkomst gebruikt de gemeente voor hun plan en visie op landschapspark Oud Zuilen.

Wanneer: woensdag 23 februari
Hoe laat: 19.30 – 21.30 uur
Waar: online via Zoom
Aanmelden is mogelijk t/m 17 februari via het online aanmeldformulier. Wie op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen, kan dat in dit formulier aangeven.

Vervolg

De gemeente wil deze zomer een voorstel naar de gemeenteraad sturen. Na een besluit van de gemeenteraad wordt het plan dan verder uitgewerkt. Daarbij gaat de gemeente opnieuw in gesprek met bewoners en (belangen)organisaties.

Data

23 februari 2022: Informatieavond
April – mei 2022: Reageren op de plannen
Juni/juli 2022: Vaststellen en voorleggen plannen aan de gemeenteraad
Najaar 2022: Uitwerken ontwerp landschapspark

Tekst: gemeente Utrecht
Foto: weide in bos Oud Zuilen, foto: Olivier Beens

Kaart: locatie van landschapspark Oud Zuilen