Buurttuin De Dreef: Samen maken we het groener en gezelliger

Het plein voor De Dreef is begin 2021 nog een kale, stenige vlakte. Myriam Braakhuis, werkzaam bij het Leger des Heils, neemt het initiatief om er samen met de buurt een groene oase van te maken. Het resultaat in een half jaar tijd is echt verbluffend. Er zijn al volop groenten geoogst en ook nu, in januari, ziet de tuin er nog groen uit.

FOTO’S Neeltje Kleijn TEKST Marja de Ruiter

Myriam werkt al een aantal jaren bij het Leger des Heils. Eerst als geestelijk verzorger en nu als missionair werker. Het Leger heeft sinds 2012 een eigen plek in de Dreef. Op 25 september 2021 is de huiskamer Bij Bosshardt geopend. Ik ben benieuwd waarom Myriam gestart is met het opzetten van een buurttuin. Myriam: ‘Ik droomde van een groene, bloeiende plek waar mensen het goed hebben met elkaar. Voor mij zijn inspiratie en verbinding kernwoorden in mijn werk.’

In de buurttuin zit veel voorbereidend werk. Myriam zocht contact met andere groeninitiatieven in Overvecht, zoals de Amazonetuin, de Voedseltuin en de Groene Golf. Ze ging in gesprek met andere gebruikers van De Dreef, zoals DOCK en met de beheerder van het complex, want die moest toestemming geven. Er was natuurlijk ook geld nodig. Myriam klopte aan bij het Initiatievenfonds van de gemeente, maakte gebruik van social return (bedrijven die iets terug doen voor de maatschappij) en zorgde voor crowdfunding (ophalen van geld).

De bewoners uit de wijk Overvecht werden via de app Hart voor Overvecht enthousiast gemaakt om mee te komen doen. De bewoners van rondom De Dreef liggende flats werden benaderd door middel van flyers. Zo ontstond een hele diverse groep mensen die samen enthousiast in de tuin aan de slag gingen.

Daar vrolijk je van op

Als ik midden december de tuin bezoek, wordt er buiten geklust. Er wordt een bijenhotel gemaakt. Maar eerst moeten daarvoor o.a. pallets uit elkaar gehaald worden. Henk komt met sloophout op zijn zelfgemaakte aanhanger vanuit de stad aanfietsen. Paul (in rolstoel) helpt vanaf het begin enthousiast mee. Hanen (uit de tegenoverliggende flat) wil graag beter Nederlands leren spreken en komt vandaag Myriam helpen met oogsten. Er is nog venkel en spinazie. Myriam: ‘Vanaf het prille begin doen we het samen. Het begon met het tekenen van ieders droom en zo kwamen we tot een creatief tuinontwerp.

‘Ik droom van een groene, bloeiende plek waar mensen het goed hebben met elkaar’

Na een paar buurtwerkdagen – tegels eruit, aarde en compost erin – konden we beginnen met vormgeven.’ Er zijn heel wat stenen gesjouwd. Deelnemers komen zelf ook met planten, bollen en stekjes aan. Er staan picknickbanken om samen koffie te drinken. Inmiddels zijn, met dank aan de gemeente, ook de plantenbakken op het plein vol gezet. Het plein zou nog veel groener kunnen worden, maar het grootste deel moet verhard blijven. Daardoor kunnen er ook veel evenementen op het plein plaatsvinden.

Meer dan een buurttuin

Buurttuin De Dreef is een project van het Leger des Heils. Dat is een internationale christelijke organisatie die gelooft in mensen. Elk mens doet ertoe en elk leven is het waard om geleefd te worden. Er wordt gewerkt vanuit drie kernwaarden:

  • Gelijkwaardigheid: iedereen is welkom en kan zichzelf zijn. Ieders inbreng en betrokkenheid wordt gewaardeerd.
  • Heelwording: er is oog voor de mens en de natuur. Het is een plek waar je herstel en verbinding mag ervaren.
  • Ontmoeting: in de tuin komen mensen elkaar tegen en kunnen sociale contacten ontstaan. Vanuit samenwerking worden activiteiten georganiseerd.

Buurttuin en buurthuiskamer Bij Bosshardt horen bij elkaar. In de huiskamer en buiten op het plein worden allerlei activiteiten georganiseerd. In oktober was er een bijeenkomst met het thema Vuur: wat houdt ons innerlijk vuur brandend, wat zet jou in beweging? Op de vrijdagmiddag is er een gratis training Ademruimte: beter met stress leren omgaan. Myriam laat niet alleen planten maar vooral ook mensen groeien en bloeien. Wat een prachtig mens. Iedereen wordt hier blij van.

Wil je meedoen of meedenken over buurttuin De Dreef?

Neem dan contact op met Myriam Braakhuis via myriam.braakhuis@legerdesheils.nl
Adres: De Dreef, Schooneggendreef 27H, Utrecht Overvecht
Werken in de tuin: dinsdag van 14.00 – 16.30 uur en (vanaf maart 2022) vrijdag van 9.30 – 12.00 uur
Meer informatie lees je op de website van Buurttuin De Dreef