Overvecht Aardgasvrij: kiezen voor duurzaamheid op lange termijn

Overvecht-Noord moet in 2030 aardgasvrij zijn. Het is een ingrijpend plan en een onderwerp dat veel bewoners bezighoudt. Een aantal woningeigenaren is verenigd in twee buurtinitiatieven: de Werkgroep Klopvaartbuurt Aardgasvrij en Nieuwe Energie voor de Vechtzoom. Dreefnieuws laat de ‘trekkers’ van beide initiatieven aan het woord. In het vorige nummer was dat Arjen Bezemer (WKA), deze keer Ad Tourné (NEV).

TEKST: Eddy Steenvoorden FOTO bovenaan: energievechtzoom.nl

Waarom Ad Tourné zich inzet voor het buurtinitiatief Nieuwe Energie Vechtzoom? Simpel: zijn hart ligt bij Overvecht. Hij zoekt altijd naar wat er beter kan en hoe je daar bewoners bij kan betrekken. Dus ook als het gaat om duurzame energie. Daar hield hij zich al mee bezig voordat de plannen voor een aardgasvrije wijk bekend werden, onder meer via Energie-U.

Inhoud voorop

Ad is ook iemand van de inhoud. Hij vertelt graag en met kennis van zaken over alle ontwikkelingen op weg naar een aardgasvrij Overvecht- Noord. Maar over zijn eigen bijdrage daaraan, en zijn drijfveren, is hij een stuk terughoudender. Eigenlijk, vertelt Ad, was hij niet direct van plan om iets voor de buurt te gaan doen. Maar ja, hij had dus al een hoop kennis van duurzame energie én van de wijk en zat inmiddels in het programmateam voor een aardgasvrije wijk. Daarin zitten naast Energie-U, de gemeente, Stedin, Eneco en woningcorporaties Mitros en Bo-Ex. ‘Door een gesprek met een buurtbewoner ontstond het idee om ook meer voor onze eigen buurt te gaan: hoe gaan we ervoor zorgen dat er een alternatief voor gas komt waarvan we als buurt een beetje blij kunnen worden.’

Buurtfeest

Van het een kwam het ander. Tijdens een groot feest in de zomer van 2019 ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de buurt, presenteerde de inmiddels opgerichte kerngroep een concept-manifest van maar liefst 16 pagina’s: Nieuwe Energie voor de Vechtzoom. De strekking? ‘Het alternatief waar we als buurt aan werken moet duurzaam, betrouwbaar, haalbaar en betaalbaar zijn. Een grote meerderheid van de bewoners stemde daarmee in. Vanaf dat moment zijn we gaan samenwerken met de gemeente om invloed te hebben op de juiste keuze. Ik vind dat we daar als buurt iets over te zeggen hebben, en wil ook dat er goed naar ons wordt geluisterd.’

En daar komt dan toch iets van een drijfveer boven water. ‘Het is best ingewikkeld allemaal. De gemiddelde bewoner zou helemaal gek worden van alle haken en ogen die vastzitten aan een alternatief voor aardgas. Soms is het zelfs voor onze kerngroep ingewikkeld. Maar we laten het er niet bij zitten en daar ben ik best tevreden over.’

Ad Tourné, foto: Eddy Steenvoorden

Volgens Ad geeft de zoektocht naar een goed alternatief voor aardgas de buurt eveneens nieuwe energie. ‘Er ontstaan veel nieuwe contacten, ook door onze opzet: bijna ieder woonblokje heeft een contactpersoon die samen met de kerngroep zorgen voor de informatie. We krijgen veel waardering van de buurt, bewoners zijn blij met onze inzet en dat geeft veel voldoening.’

Buurtwarmtenet

En over welk toekomstig resultaat zal hij tevreden zijn? ‘Binnen een aantal jaren moet het gasleidingnet worden vervangen. Het zou mooi zijn wanneer we ruim daarvoor een goed alternatief voor aardgas hebben waar we als buurt trots op zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een buurtwarmtenet met Vechtwater als lokale energiebron. Maar het moet hoe dan ook een oplossing zijn die aan onze voorwaarden voldoet.’ Je bent bevlogen of niet, na het gesprek stuurt Ad nog een mailtje: ‘En verder zou ik graag zien dat we meer kunnen doen aan het isoleren en verduurzamen van onze woningen. Dat zit nu nauwelijks in de aanpak aardgasvrij voor Overvecht-Noord.’ Staat genoteerd, Ad.

Meer informatie

Werkgroep Klopvaart Aardgasvrij
Bewonersinitiatief Nieuwe Energie Vechtzoom

Gemeente Utrecht werkt aan een duurzame stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. Daar wordt in Overvecht-Noord aan gewerkt samen met Mitros, Bo-Ex, Portaal, Energie-U en Stedin.


Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nummer 26 – november 2021, p22-23.