Overvecht-Noord aardgasvrij als eerste bestaande Utrechtse wijk

Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief Energie-U en bewoners wat dit betekent.

Met de 8.000 woningen in Overvecht-Noord zet Utrecht de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken en daarmee de CO₂-uitstoot terug te dringen. Het terugdringen van de CO₂-uitstoot is een belangrijke klimaatopgave. Het verwarmen van gebouwen en koken met aardgas is één van de veroorzakers van de uitstoot. De komende jaren gaat er veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen. Hiervoor zijn flinke aanpassingen nodig.

Meer weten? Kom naar de infobijeenkomsten

Wil je hier meer over wilt weten of betrokken worden bij het vervolg van dit project? Op woensdag 22 november en dinsdag 28 november om 19.30 uur zijn er bewonersavonden bij Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht) voor direct betrokken bewoners. Informatie over deze bijeenkomsten en het vervolg krijg je door dit inschrijfformulier in te vullen. Of stuur een e-mail met je naam, adres en telefoonnummer naar utrechtseenergie@utrecht.nl.

De twee avonden zijn in eerste instantie bedoeld voor woningeigenaren in Overvecht-Noord (zij hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen). Huurders uit Overvecht Noord worden later betrokken via de woningcorporaties, maar kunnen bij interesse wel naar de twee avonden komen (meld je dan even bij de ingang). De avonden zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor bewoners van buiten Overvecht-Noord of voor andere belangstellenden.

Nieuwe energie in Overvecht-Noord

De wijk Overvecht-Noord, tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk, is een logische plek om te beginnen met aardgasvrij. “Onze aardgasleidingen zijn in deze wijk over enkele jaren aan vervanging toe”, zegt Joep Weerts, directeur van netbeheerder Stedin. “Een nieuwe aardgasleiding leggen we voor zo’n veertig jaar aan. Dat is natuurlijk zonde om nu te doen, als we al weten dat we van het gas af gaan voor het eind van de levensduur van de leidingen.” Wethouder Lot van Hooijdonk voegt daaraan toe: “We willen dat dit de wijk veel oplevert. Energiezuinige huizen zijn een stuk comfortabeler om in te wonen. Dit sluit mooi aan bij De Versnelling van Overvecht. Met de Versnelling investeren we in de wijk.”

Wonen zonder aardgas

In Overvecht-Noord heeft 83 procent van de woningen een gasaansluiting (6.600 woningen). De overige woningen hebben stadsverwarming of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Driekwart van de woningen in Overvecht-Noord is van woningbouwcorporaties. Het is de bedoeling dat uiteindelijk dat de hele stad aardgasvrij wordt. Dat is een enorme operatie. Iedere wijk komt aan de beurt om het gasnet te vervangen voor een duurzaam alternatief. De gemeente kijkt met woningeigenaren en samenwerkingspartners welke oplossing het best past per gebied. Het is al goed mogelijk om nieuwbouwwijken zonder aardgas op te leveren.

Bekijk ook het item van het NOS-journaal:

Meer informatie over Overvecht-Noord aardgasvrij vind je bij de gemeente Utrecht.