Buurtkamer de Klop: gezellige huiskamer in Overvecht Noord

Buurtkamer de Klop is een gezellige huiskamer voor de buurt en is te vinden op het gelijknamige winkelcentrum. Binnen staat de koffie altijd klaar en word je hartelijk ontvangen. Er is tijd voor een praatje, je kunt plantenstekjes kopen, een spelletje doen, er worden maaltijden gekookt en afgehaald, je kunt je kleding laten verstellen en er zijn ook kinderactiviteiten.

FOTO’S: Godfried van Utrecht TEKST: Marja de Ruiter

De buurtkamer bestaat 5 jaar en heeft in die jaren al veel meegemaakt. Marija Scheeve (bestuurslid) en Shirley Vrij (sociaal beheerder) zetten zich, ieder op hun eigen wijze, met hart en ziel in voor de buurtkamer. Per week maken ongeveer 80 mensen gebruik van de buurtkamer.

Een familie erbij

Shirley (49) woont al haar hele leven in Overvecht, waarvan 19 jaar bij winkelcentrum de Klop. Toen de buurtkamer van start ging, was ze er al heel snel als vrijwilliger bij betrokken. Shirley: ‘Het ging toen even niet zo lekker met mij. Door de buurtkamer heb ik er een grote familie bij gekregen. Dankzij financiering van de gemeente Utrecht werk ik hier nu 4 dagen per week.’ Omdat ze om de hoek woont, komt ze vaak ook om iets extra’s te doen. Het is haar tweede huiskamer. Alle bezoekers zijn haar dierbaar. Als ze iemand een tijd niet gezien heeft gaat ze bellen. In coronatijd waren zij en de vrijwilligers voortdurend druk met boodschappen, telefoontjes en bezoeken aan de deur. Shirley: ‘Het is zo fijn dat we nu weer elke dag open zijn en iedereen naar binnen mag en mensen hier ook weer mogen eten.’

‘Ik wil iets terugdoen voor de wijk’

Marija is samen met drie andere bestuursleden vooral achter de schermen druk bezig om de buurtkamer (financieel) overeind te houden. Bij de kinderactiviteiten op woensdagmiddag ontmoet ze andere ouders. Buurtkamer de Klop is lid van de vereniging Dwarsverband, die bewonersinitiatieven in zelfbeheer ondersteunt. De aangesloten organisaties wisselen kennis en ervaring uit.

Vrijwilligerscoördinator Ilona Seure

Een tweede thuis

De buurtkamer is een tweede thuis voor veel buurtbewoners, die naast een bakkie koffie of een lunch op allerlei gebieden soms wat extra aandacht nodig hebben. Hulp bij het lezen van een moeilijke brief, doorverwijzing naar een instantie, vragen over financiën of gewoon een praatje om de eenzaamheid te verdrijven. De buurtkamer zorgt voor verbinding tussen wijkbewoners. Er wonen veel mensen in de buurt die alleen thuis zitten en zich eenzaam voelen, vaak na verlies van een partner.

Het winkelcentrum ligt dichtbij de woonzorgcentra Zuylenstede en Huis aan de Vecht. Bewoners van de aanleunwoningen doen hun boodschappen veelal op de Klop. Hoe fijn is het om dan even in de buurtkamer langs te gaan voor een praatje. Maar ook als je nieuw bent in de buurt en meer mensen wilt leren kennen, is de buurtkamer een fijne plek om anderen te ontmoeten. Vrijwilliger Wilma: ‘Ik ben hier komen wonen en ik wil iets terug doen voor de wijk.’

Wil jij ook iets doen voor je eigen buurt?

De buurtkamer kan nog meerdere vrijwilligers gebruiken. Denk aan:

  • gastheer/gastvrouw bij de inloop en maaltijden
  • ouderenlunch voorbereiden
  • maaltijden koken en/of rondbrengen in de buurt
  • helpen met administratie, de nieuwsbrief, fondsen werven

De buurtkamer is ook beschikbaar om in de avonduren een cursus of workshop te geven zoals bloemschikken of schilderen. De buurtkamer beschikt over een tv. Een grote wens is nog: een beamer met een scherm.

Buurtkamer de Klop

Andesdreef 11
telefoon: 030-743 44 46.
Vrijwilligerscoördinator Ilona Seure:
ilonaseure@buurtkamerdeklop.nl of 06-2189 0604.

Meer informatie vind je op de website van Buurtkamer de Klop. Je kunt ze ook op hun Facebookpagina volgen of buiten op het raam kijken wat voor een activiteiten er zijn.


Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nummer 26 – november 2021, p10-11.