Foto-expositie Experimentele Flats in Overvecht bij ZIMIHC

De Experimentele Flats in Overvecht vierden deze herfst hun 50-jarig jubileum, een dag vol muziek, optredens, tentoonstellingen en andere activiteiten. Speciaal voor dit jubileum is er een fototentoonstelling gemaakt, die nog t/m eind december bij ZIMIHC theater Stefanus is te zien.

50 jaar een bijzondere woonvorm

In 1971 verschenen er in Overvecht tien bijzondere gebouwen: de experimentele flats. Al gauw stonden ze bekend als de ‘commune flats’ in de omgeving. De ontwerper van deze flats is architect W.A.H.W.M. Janssen. Zijn visie bij de ontwikkeling was dat buren makkelijk contact met elkaar moesten kunnen leggen. Hij bracht een gemeenschappelijke woonhal aan op iedere etage. Daarmee hoopte hij zogenaamde ‘flatneuroses’ tegen te gaan.

“Wij ontmoetten elkaar allemaal ’s ochtends op de hal, gingen uren spelen, en de ouders konden rustig even uitslapen of doen whatever ouders doen. En wij hadden daar een enorm speelparadijs.

Nina, bewoner van 1971 tot 1983 (uit de expositie)

Gebruik van de gemeenschappelijke hal

Bewoners maakten enthousiast gebruik van de gemeenschappelijke woonhallen. Ze kregen onder andere de functie van crèche, ontmoetingsplek en atelier. Maan en Veerle, twee van de huidige bewoners, hebben de meest bijzondere foto’s verzameld van de afgelopen 50 jaar experimenteel wonen. Zij exposeren deze in ZIMIHC theater Stefanus.

Bezoekersinformatie

De foto-expositie is t/m vrijdag 31 december 2021 dagelijks te bekijken tussen 10.00 en 17.00 uur.
Waar: ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2, Utrecht
Toegang is gratis.
Bron: ZIMIHC

Jubileum van de Experimentele Flats bij U in de Wijk

Meer cultuurnieuws uit Overvecht vind je bij Cultuur Platform Overvecht.