Voedseltuin Overvecht start nieuwe moestuin bij tuincentrum Steck

Deze week is De Voedseltuin Overvecht begonnen met de aanleg van een grote moestuin op het terrein van tuincentrum Steck. Het wordt een aantrekkelijke plek waar Overvechters samenkomen, tuinieren en actief bezig zijn.

Een deel van de oogst uit de moestuin zal naar de tuinders zelf gaan, de rest gaat onder meer naar de Noordertuin – de horecagelegenheid die binnenkort bij Steck opent. Zij maken er smakelijke gerechten van voor buurtbewoners, tuincentrumbezoekers en andere gasten.

Sociaal project

De moestuin bij Steck is de derde tuin van De Voedseltuin waar Overvechters gezamenlijk zullen tuinieren. Het is een groot succes. Coördinator Mark Verhoef:

‘We zijn heel blij met de nieuwe locatie. Een deel van onze tuinders gebruikt de tuinen om een stapje verder te kunnen zetten in de samenleving. Dat doen ze onder andere door nieuwe contacten te leggen. Het is mooi dat we ons nu aansluiten bij zo’n dynamisch initiatief als Steck, waar zowel horeca als allerlei duurzame ondernemingen bij elkaar zitten. Ik verwacht dat we elkaar enorm gaan versterken.’

Sponsoring

Alle werkzaamheden van stichting De Voedseltuin worden gefinancierd vanuit gemeentesubsidies, fondsen en sponsorbijdragen. Steck stelt de 400 m2 voor de moestuin gratis ter beschikking voor de komende jaren. Ook sponsoren ze materialen, zaaigoed en de organisatie. Op maandagmiddag, en vanaf mei ook donderdagochtend, is Mark aanwezig om de tuinders te begeleiden bij het zaaien, wieden en ander onderhoud. 

Lokaal en duurzaam

De eigenaar van Steck is Bob Scherrenberg van Overvecht Vastgoed. Hij werkte al vaker samen met de Voedseltuin. Voor hem is de aanleg van de tuin een logische optelsom:

‘Een eetbare tuin die tegelijkertijd een ontmoetingsplek is voor de wijk: dat past precies bij de toekomstplannen van Steck als stadsoase. We willen vooral het lokale en duurzame benadrukken. Daar zijn we nog lang niet, maar de moestuin is weer een stap in de goede richting. We hopen dat de tuinders zich heel erg thuis voelen hier.’

Noordertuin

Komende weken worden planten gezaaid en fruitstruiken geplant. Intussen wordt er in het tuincentrum nog flink getimmerd aan de inrichting van De Noordertuin, die straks met zijn terras grenst aan de moestuin. Het is de bedoeling dat het tuincafé opent in de loop van mei 2021, als de coronamaatregelen het toelaten. Hopelijk zijn de eerste groentes dan al klaar om geoogst te worden. 

Meer informatie

Woon je in Overvecht en wil je misschien meehelpen in de Voedseltuin?
Stuur dan een mailtje aan info@voedseltuinovervecht.nl.
Je vindt Steck Utrecht aan de Gageldijk 3 in Overvecht.

Bron en meer informatie: steckutrecht.nl