De Ontdekhal: In ieder kind schuilt een technicus

Hoe tof is het als je kind zelf een deuralarm in elkaar soldeert? Of een racewagentje maakt dat perfect over een baan naar beneden rijdt? Kinderen vinden het heel leuk om hun nieuwsgierigheid te gebruiken om iets helemaal zelf te maken met echt gereedschap. In De Ontdekhal aan de Gageldijk kan dat – en meer.

FOTO: De Ontdekhal | TEKST: Berry de Nijs

De Ontdekhal en het Techniek Experience Center

De Ontdekhal is onderdeel van het project Techniek Experience Center Utrecht (TEC Utrecht) en staat onder de enthousiaste leiding van Anja van den Einden. Zij wil niets liever dan kinderen kennis laten maken met hoe leuk techniek is en om zelf dingen te maken. ‘In elk kind schuilt een technicus,’ vertelt Anja, ‘en in De Ontdekhal kunnen ze die passie bij zichzelf ontdekken.’

De Ontdekhal is gevestigd in de kassen van voormalig tuincentrum de Minstroom. Alles in de hal is gemaakt van hout, wat voor een overzichtelijke, vriendelijke en pure uitstraling zorgt vol grote werktafels, gereedschap, een filmhuis, workshopruimte en meer.

Baan in de techniek

Iedereen is welkom, maar Anja wilde heel graag dat de locatie in Overvecht zou zijn. ‘In Overvecht wonen veel kinderen en jongeren die straks een kans gaan wagen op de arbeidsmarkt. Banen in de techniek liggen hier werkelijk voor het oprapen. TEC Utrecht wil graag de arbeidsmarkt en scholen dichter bij elkaar brengen, zodat kinderen een baan in de techniek overwegen en meer kans maken op een mooie toekomst.’ Dit gebeurt in De Ontdekhal spelenderwijs.

Een bezoek aan de hal start met een film, toegespitst op de doelgroep. In de film staan thema’s als vriendschap en elkaar helpen centraal. En het vinden van een technische oplossing natuurlijk. Deze technische oplossing gaan de kinderen na het kijken van de film zelf maken. Dit kan dus een deuralarm zijn, maar ook een wiebeldier van piepschuim of een bewateringssysteem. Iedere opdracht wordt begeleid in verschillende werkplaatsen verdeeld over de hal. Als laatste mogen de kinderen zelf een green screen filmpje opnemen. ‘Alles wat ze maken, nemen de kinderen uiteraard mee naar huis,’ vertelt Anja. ‘Dus ook dat deuralarm voor hun eigen slaapkamer.

Het is zo mooi om de kinderen met een trotse glimlach naar huis te zien gaan. Dat geeft heel veel voldoening.’

Anja van den Einden

Kinderfeestjes vieren

De doelgroep van het complete programma is schoolgaande kinderen. ‘We richten ons zowel op scholen als op dagbezoekers,’ gaat Anja verder. ‘Scholen bieden we speciale lessen aan, met naast het bezoek aan de hal een voorbereidende les op school. Op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag kan iedereen op eigen gelegenheid naar de Ontdekhal komen. Je kan zelfs je kinderfeestje hier vieren.’ Afgelopen zomer is de Ontdekhal goed bezocht door dagbezoekers. ‘We boden een speciaal Zomerprogramma voor de vakantie. Hierbij hebben we heel veel kinderen over de vloer gehad uit het hele land.’

Hulp van alle kanten

De Ontdekhal is heel veelzijdig en heeft een gezellige bar met zithoek waar je na al dat ontdekken en bouwen geniet van een drankje met een hapje uit de wijk zelf. De wijk en de gemeente Utrecht zijn overigens zeer betrokken bij De Ontdekhal. ‘We hebben heel veel goede steun ontvangen van de gemeente en van onze samenwerkingspartners, zoals BAM, Heijmans, Eneco, Bouwmensen, Portaal, Singel PD en ROC Midden Nederland. En via het social return platform van de gemeente Utrecht.’ Via social return verbinden bedrijven zich aan sociaal- en maatschappelijke initiatieven.

Zo heeft Anja voor het Zomerprogramma veel hulp gehad in menskracht en materialen via het Leger des Heils, WIJ 3.0 Maliegilde, Vios Bouw, RBL Outdoor, Groene Bouwhekken, Aannemingsbedrijf Van Gelder, Eurest-Compass Group, Sport Utrecht. Deze bedrijven werkten ook mee aan de opbouw en inrichting, naast de partners in TEC Utrecht.

De Ontdekhal is klaar voor de scholen in het komende schooljaar! Ze kijken uit naar al die kinderen die straks wellicht een baan gaan vinden in de techniek, dankzij de inzet van Anja en haar medewerkers.

Voor scholen

De Ontdekhal is dagelijks onder schooltijd geopend met een programma voor basisscholen en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Vanaf 1 oktober 2021 vindt de officiële opening en kennismaking van De Ontdekhal met alle scholen plaats. Voor alle kinderen is techniek een belevenis en daarom is de Ontdekhal voor iedereen geopend op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur. De entree is € 8,50 per persoon.

De Ontdekhal

Adres: Gageldijk 182, Utrecht
E-mail: info@ontdekhal.nl,
Telefoon: 030-743 49 77
Website: ontdekhal.nl

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie en een bijdrage van de gemeente Utrecht. 

Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws september 2021, p4-5.