Sjanghaipark in Overvecht bestaat 50 jaar: bewoners vieren feest!

In de eerste week van september 2021 vieren bewoners rond het Sjanghaipark feest. Reden is het 50-jarig bestaan van dit bijzondere park in onze wijk. Er zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd, met veel muziek, theater, natuurverkenningen en spelactiviteiten.

Tussen woensdag 1 september en zaterdag 18 september zijn er volop leuke activiteiten: een STRUINDAG door het park, een dwaalsafari met kunstenaar PJ Roggeband, hutten bouwen voor kinderen (samen met Utrecht Natuurlijk), een sport- en speldag, een voetbaltoernooi, jou-de-boule. Culturele activiteiten ontbreken natuurlijk niet, met een theatrale wandeling door Stut Theater, een muziekoptreden en de onthulling van het boek ‘Sjanghaipark, experimenteel geworteld in het alledaagse’. Zondag 5 september is een speciale dag met een bezoek van burgemeester Sharon Dijksma. 

Een park voor en door bewoners

Het Sjanghaipark is een van de eerste projecten in Nederland waarin bewoners samen met kunstenaars het initiatief namen om de eigen woonomgeving op een speelse manier in te richten. Hierbij hoorde veel natuurlijk groen waarin kinderen vrij konden spelen, in plaats van de keurig aangeharkte heesterperken van de gemeente. Het was het begin van het Sjanghaipark. Inmiddels is het een volwassen park met een eigen karakter, maar nog altijd onderhouden door een actieve groep bewoners. 

Activiteiten rond 50 jaar Sjanghaipark

Woensdag 1 september is de kick-off met een STRUINDAG in het park, natuurverkenningen en huttenbouw voor kinderen in samenwerking met Utrecht Natuurlijk. 

Zaterdag 4 september is er een sport en speldag o.a. met de Sjanghailoop, een voetbaltoernooi, kan er jeu de boule worden gespeeld en komt DOCK met de spelletjesbakfiets. 

Zondag 5 september onthult burgermeester Sharon Dijksma het naambord en neemt zij het eerste exemplaar van het boek ‘Sjanghaipark, experimenteel geworteld in het alledaagse’ in ontvangst. Later die middag volgt de theatrale wandeling ‘Het landje’, een voorstelling op verschillende locaties in het park die Stut Theater samen met de bewoners speciaal voor het Sjanghaipark heeft gemaakt. Muziekgroep MooiWeerOpStraat sluit de zondag muzikaal af. 

Zaterdag 11 september en zaterdag 18 september is er een ‘Dwaalsafari’ in het park worden gehouden door beeldend kunstenaar PJ Roggeband. Tijdens deze wandeling zal hij op de voor hem kenmerkende speelse en beeldende wijze ingegaan op de eigenzinnige ontstaansgeschiedenis van het park,

Meer informatie

Alle feestelijke activiteiten zijn vrij toegankelijk. 
Voor meer informatie en het hele programma: Stuur een e-mail aan Hans van Lunteren.
Hans van Lunteren schreef vorig jaar in Dreefnieuws over de geschiedenis van het Sjanghaipark. Lees het artikel hier.

Foto: repetitie van de theatrale wandeling ‘Het Landje’.