Portret van overvechter martijn de gooijer

Büsra Kondakci maakt portretten van wijkbewoners voor Echt Overvecht. Dit is alweer haar derde portret: Martijn de Gooijer (43 jaar, woont in de Antoniusbuurt).

TEKST en FOTO: Büsra Kondakci

‘Ik ben Martijn de Gooijer (43) en woon al zo’n 4,5 jaar in Overvecht. Samen met mijn vriendin, onze kindjes en kat Eddie wonen wij heel fijn in het nieuwbouwwijkje naast zwembad de Kwakel. Destijds stonden er nog oude gebouwen, aan de hand van wat plaatjes hebben we de beslissen moeten maken om hier te komen wonen. Toen we een rondje liepen in de omgeving waren we gelijk verkocht. Er is zo veel groen! En de diversiteit in zowel de woningen als de bewoners sprak mij erg aan.

Overvecht heeft veel plekken die ik heel mooi vind, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn eigen huis de fijnste plek in Overvecht vind. Ik woon heel prettig hier, en dat heeft met allerlei dingen te maken. Ik ben een type die graag mensen aanspreekt op straat en verbind. Effe snel een babbeltje, daar hou ik wel van.’

Met een open mind

‘Ik ben heel makkelijk in spullen uitlenen en ben heel makkelijk in verbinding leggen. Wat dat betreft zou ik aan alle mensen in Overvecht en Utrecht willen mee geven dat je elkaar open moet benaderen. Vooroordelen bestaan vanuit Nederlanders naar Nederlanders met een migratieachtergrond en andersom, zelfs voor de derde generatie, die hartstikke Hollands zijn, Utrechts-er dan ik. Dat is gewoon super vervelend. Wat je beter kan doen, is met een open mind op iemand afstappen en een babbeltje maken en dan zelf kijken wat je van die persoon vindt.

In Nederland is elk perkje aangeharkt en elk plantje staat recht. Als er ergens een bankje staat dan staat er geheid ook een perfect prullenbakje naast, helemaal schoon. Zo is het in Overvecht gelukkig niet. Niet dat ik hou van afval op straat, maar we zijn hier nu eenmaal niet plat betutteld en mega strak aangetrokken allemaal. Er is hier veel meer ruimte en het is soms ook gewoon slecht onderhouden, en dat vind ik eigenlijk best oké. Een beetje net zoals het echte leven is.’

Büsra maakte eerder al een portret van Öznur Sahin Yildirim en van Hamid Irani.