Samen zorgen voor een rustige jaarwisseling in Overvecht

Jongeren, buurtvaders en professionals maken het verschil tijdens Oud & Nieuw

Door de ervaringen in het afgelopen jaar was de afgelopen jaarwisseling in Overvecht best een beetje spannend. Gelukkig bleek die spanning niet nodig en werd het een relatief rustige nacht. Grote complimenten voor alle vrijwilligers, jongeren en professionals in de wijk die daaraan bijdroegen.

Een plan voor jongeren

De jaarwisseling begon eigenlijk al veel eerder. Want al vroeg in het najaar zochten verschillende partijen in de wijk elkaar op, zoals S.V. Overvecht De DreefStichting JoU Utrecht en Gemeente Utrecht. Doel was om samen een goed plan te maken voor de jongeren in de wijk. In dat plan zaten allerlei activiteiten, waaronder de Urban activiteiten bij voetbalvereniging S.V. Overvecht De Dreef.

Urban activiteiten

Nurettin Eren van Stichting JoU Utrecht vertelt over de voorbereidingen en samenwerking met betrokken Overvechters: “Samen met S.V. Overvecht De Dreef, Stichting Durf te Dromen en Laarej Gym hebben we in de Kerstvakantie op drie dagen allerlei urban activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren tot 17 jaar. De oudere jongeren konden daar ook bij helpen. Uiteraard binnen de coronamaatregelen. We konden echt uitpakken dankzij de financiële bijdrage vanuit de wintergames en de Gemeente Utrecht.”

Jongeren betrekken

Al ruim voor de kerstvakantie hebben Nurettin en zijn collega’s, net als de wijkagenten, contact gezocht met jongeren uit de wijk om te praten en hen om hulp te vragen bij het organiseren van leuke, kleinschalige activiteiten:

“Het is belangrijk om de jongeren verantwoordelijk te maken voor hun wijk en hen hier vroegtijdig in te betrekken. We hebben in Overvecht mooie rolmodellen die goed kunnen helpen. En ze hebben dit jaar ook zelf activiteiten georganiseerd, zoals een online Bingo en vanuit JoU hielden we een FIFA-competitie. Het is belangrijk om continue met de jongeren in gesprek te zijn en de rolmodellen helpen daarbij. Daar kan ik af en toe tegen roepen: Let je wel op je broertje? In de week voor Kerst zijn we ook met een groepje kinderen de wijk in gegaan om hun leeftijdsgenootjes aan te spreken op het vuurwerkverbod.”

De verschillende acties en activiteiten zijn niet onopgemerkt gebleven en hebben zelfs de landelijke pers gehaald.

Een rustige nacht

Project-O dacht ook mee over deze actie. Zo werkte iedereen echt samen. Tijdens de jaarwisseling zelf werd er vooral gewandeld door de wijk. Jongerenwerkers, jongeren, buurtvaders en wijkagenten waren de hele nacht op de been. In verschillende ploegen liepen ze door de wijk en hadden gesprekken met de jongeren op de straat. Hierdoor hing er een gemoedelijk sfeertje en werd het een rustige nacht.

Nurettin sluit af: “Soms moet je gewoon een beetje meebewegen met de jongeren, een beetje buiten de lijntjes kleuren én samenwerken. Door Samen voor Overvecht weten we elkaar nu beter te vinden.”