Bewoners Camera Obscuradreef willen groenste plein van Utrecht

Buurtinitiatief voor Groenste & Gezondste plein op de Camera Obscuradreef op 4 mei onthuld

Bewoners van de Camera Obscuradreef zijn een bewonersinitiatief gestart voor het groenste & gezondste plein van Utrecht. Met hulp van deskundigen hebben ze een plan bedacht dat ze zaterdag 4 mei om 15.30u gaan onthullen. Dit doen zij tijdens het buurtfeest op de Camera Obscuradreef tussen 15.00 en 19.00 uur. 

Een groene plek voor ontmoeting en stadsnatuur

Het voorstel van de bewoners zorgt ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, geeft ruimte aan vogels en insecten, het geeft verkoeling en pakt waterproblemen aan. Ook heeft het een positief effect op de gezondheid van bewoners. 

De Camera Obscuradreef heeft een plein uit de jaren zestig dat is ingeklemd tussen zes laagbouwflats. Het is niet erg groen en bestaat voor het grootste deel uit steen. Het is wel een belangrijke onmoetingsplek en speelplek voor kinderen uit de hele buurt. 

Herinrichting

De gemeente Utrecht wil dit plein gaan herinrichten. Een brede groep bewoners wil de gemeente aanmoedigen om hier het Groenste & Gezondste plein van Utrecht van te maken. Ze hebben aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten gevraagd om hun ideeën te verwerken in een schets. Ze kregen daarbij hulp van Stichting Utrecht Natuurlijk en het waterschap Stichtse Rijnlanden. Deze laatste geeft subsidie voor dit soort projecten, omdat het goed laat zien hoe je steen in de stad kunt vervangen door groen en water. 

Veel vliegen in één (groene) klap

Bewoners van dit plein hebben verschillende achtergronden. Uit een open brainstormmiddag bleek dat zij het over één ding hartgrondig eens zijn: meer groen. Meer groen is niet alleen mooi, maar ook bijzonder gezond voor mensen. En het is nodig voor de natuur. Er zijn bijna geen vogels en insecten op het plein. Door klimaatverandering krijgen we meer wateroverlast en hittestress. De bewoners willen meer groen, minder steen, meer schaduw en meer ruimte voor water. 

Een plein voor iedereen

Om te zorgen dat niet alleen de vogelkijkende natuurliefhebbers het plan leuk vinden, zijn er oplossingen bedacht voor een brede groep bewoners, zoals fruitbomen, een natuurspeeltuin, een kunstwerk met water en zitplekken. De bewoners denken ook dat hier ruimte is voor een ‘tiny forest’, een van de minibossen die de gemeente in de stad wil aanleggen. Een plein herinrichten is niet goedkoop, maar in dit geval is het geld er al. De gemeente heeft al geld gereserveerd om dit plein te vernieuwen, later dit jaar. En de bewoners gaan een werkgroep groen oprichten dat zich gaat bezighouden met het onderhoud.

Groen feest op zaterdag 4 mei

De ideeën van de bewoners zijn door Copijn uitgewerkt tot een schets, die gebruikt wordt als petitie voor het Groenste & Gezondste Plein van Utrecht. Het plan wordt gelanceerd op het buurtfeest op zaterdag 4 mei, om 15.30 uur. Dat organiseren verschillende bewoners, waaronder de Marokkaanse buurtvaders en woongemeenschap Overhoop, met steun van Mitros en het wijkbureau. Er is een barbecue, een springkussen, muziek uit het Midden-Oosten en groene activiteiten. Als eerste stap naar vergroening zal stichting Treeparty een paar fruitbomen planten. Iedereen is welkom! 

Wil je meer weten over dit initiatief? Volg dan Groenste Plein Utrecht op Facebook.