Overvechters laten zien dat zij elkaar niet vergeten

Wijkambassadeur Dennis van Elten over Buurtmaaltijden

In deze column schrijft wijkambassadeur Dennis van Elten over hoe hij Overvecht heeft leren kennen: een wijk waar mensen naar elkaar omkijken. Met corona en de feestdagen in aantocht, wilde hij graag mensen helpen die het moeilijk hebben. Daarom ging hij aan de slag als vrijwilliger voor het decemberdiner van Buurtmaaltijden. 

Na een roerige periode kwam ik meer dan een jaar geleden in Overvecht wonen. Overvecht kende ik alleen als bezoeker. Het is de wijk waar ik als kind veel kwam om op bezoek te gaan bij mijn opa en oma. Misschien kwam het daardoor dat ik me meteen thuis voelde. Ik ben begonnen mijn leven op te bouwen en leerde de wijk steeds beter kennen. Onder meer door mijn rol als Wijkambassadeur zag ik een kant van Overvecht die ik nog niet had gezien. Namelijk dat het een sterke wijk is waar ontzettend veel gebeurt op sociaal gebied. Overvecht heb ik leren kennen als een diverse wijk die leeft. Waar mensen voor elkaar klaar staan en naar elkaar omkijken.

Corona en Buurtmaaltijden

Toen Corona kwam, zag ik wederom een hoop mooie initiatieven ontstaan om elkaar te helpen en elkaar bij te staan. Een van deze initiatieven was Buurtmaaltijden. Zij begonnen met koken en het bezorgen van maaltijden en zorgden zo voor een contactmoment met bewoners die normaal naar het buurtcentrum gingen. Toen bleek dat de feestdagen ook een donkere wolk zouden krijgen door Corona, wilde ik ook graag wat doen voor mensen die in deze tijd alleen zijn of het moeilijk hebben. Ik kwam in contact met Buurtmaaltijden om mee te denken over het verzorgen van een Decemberdiner op 22 december. 

Maaltijd én gesprek

Het doel: zoveel mogelijk mensen een maaltijd en warm contactmoment bezorgen. Een moment dat mensen zien dat er aan hen gedacht wordt. Vanuit mijn eigen ervaring met jaren knokken tegen eenzaamheid en depressie wist ik: hier wil ik me voor inzetten. 

Van Overvecht naar heel Utrecht

Als snel groeide de groep maar ook de actie. Van Overvecht ging het de wijkgrenzen over en sloten andere wijken ook aan. De betrokkenheid om zoveel mogelijk mensen te bereiken was groot. Veel instanties hielpen mee om ontvangers van maaltijden aan te dragen. En de aanmeldingen van vrijwillige bezorgers was overweldigend. Van jong tot oud, van moeders met kids tot aan studenten, iedereen wilde een steentje bijdragen. Uiteindelijk zijn er meer dan 1400 maaltijden bezorgd, niet alleen in Overvecht maar ook in andere delen van Utrecht. Een zeer geslaagde actie dus!

Warme kant van Overvecht

Ondanks dat we in een bijzondere tijd zitten, heb ik weer een sterke kant van Overvecht en haar bewoners gezien. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen op de been waren om anderen te helpen. Om met elkaar te laten zien dat we een ander niet vergeten. Zo maken we samen de soms sombere dagen toch een stukje mooier. Laten we dit in het nieuwe jaar vooral doorzetten. Waar ik kan zal ik mijn steentje bijdragen. Ik hoop jij ook en dat wij als Overvechters laten zien dat wij er voor elkaar zijn.


Dennis van Elten is Wijkambassadeur voor Overvecht en redactielid van Dreefnieuws.
Lees meer over de Wijkambassadeurs.
Foto: vrijwilliger Salah bereidt de maaltijden