Bewonersverbinder Demi Jolen zoekt wijkambassadeurs

Vijftig wijkambassadeurs gaan aan de slag om het verhaal van Overvecht te vertellen en mee te denken met de plannen voor Overvecht. Om deze mensen te vinden en met hen aan de slag te gaan, zocht en vond de gemeente deze zomer een ‘bewonersverbinder’. Graag stellen we voor: Demi Jolen. Voor wie bij de Buurtcamping was, is zij geen onbekende.

Tekst: Wanda Dijkstra. Foto: Derya Hatipoglu

Demi ontvangt me bij Stadstuin Klopvaart, waar ze samen met haar vriend een moestuintje heeft. Terwijl we een kop thee drinken, vertelt ze honderduit. ‘We hadden dit jaar niet zoveel courgettes, maar de peultjes gingen heel goed. En de tomatenplanten hangen helemaal vol. Het is vooral de ontspanning; dat vind ik heel leuk. Ik vind het echt een fijne plek.’

Zelf woont Demi vijf minuten fietsen vanaf de Stadstuin. De keuze voor Overvecht heeft ze heel bewust gemaakt. ‘De keuze was: in de stad, veel meer betalen voor minder ruimte. Of hier! We hebben een heel ruim appartement. Iedereen om me heen zei – een beetje in paniek: ‘Overvecht?!’ Maar het bevalt gewoon heel goed!’

‘De keuze was: in de stad, veel meer betalen voor minder ruimte. Of hier!’

De gemeente zocht iemand die Overvecht goed kent. Je woont er pas twee jaar, dus hoe zit dat?

‘Ik kan de weg goed vinden, door plekken in de wijk op te zoeken en vooral ook dingen te doen. Zoals de moestuin en de Buurtcamping. En ik lees Dreefnieuws heel graag. Mijn netwerk heb ik vooral opgebouwd door de organisatie van de Buurtcamping. Dat was heel leuk; we zochten samenwerking met partijen die er al zijn, omdat het uitgangspunt voor ons was dat we graag ideeën uit de buurt wilden laten komen. Dus op mijn vrije vrijdagmiddag ging ik de wijk in, kijken wat er is, naar evenementjes of rommelmarkten, mensen spreken. Er is veel en het is goed toegankelijk. Het is vooral een kwestie van langsgaan en in gesprek gaan.’

Hoe ga je de wijkambassadeurs werven?

‘Ik wil veel zichtbaar zijn: naar buurthuizen, naar sociaal makelaars en via mijn eigen netwerk. En ik zwengel het wel aan, maar het moet ook doorgaan als ik er niet meer op deze manier bij betrokken ben. De wijkambassadeurs gaan meepraten over plannen voor Overvecht en we willen graag dat ze hun eigen verhaal delen. Er zijn veel mooie, positieve verhalen over Overvecht en die mogen wel wat meer voor het voetlicht. Ik wil graag de wijkambassadeurs met elkaar in contact brengen, bijvoorbeeld een aantal ontmoetingen organiseren. Natuurlijk ligt het er ook aan waar mensen blij van worden.’

‘Er zijn veel mooie, positieve verhalen over Overvecht en die mogen wel wat meer voor het voetlicht’

Waarom dacht je: dit ga ik doen! Dit is mijn klus?

‘Gek genoeg zocht ik zoiets. Tijdens het organiseren van de Buurtcamping dacht ik al: wat als ik nou iets kan doen voor de wijk? Ik spreek veel mensen. Er gaat veel goed en het is hier leuk wonen, maar als je zegt dat je in Overvecht woont, dan krijg je altijd dat gezicht van ‘o jee’. Dat is zo zonde! Dus ik had al bedacht dat ik graag iets wilde doen om de buurt meer bij elkaar te krijgen en het positieve naar voren te brengen. Dus daarom heb ik gesolliciteerd. Ik heb zin om aan de slag te gaan en ik kijk ernaar uit om veel Overvechters te spreken!’

Demi Jolen

  • 27 jaar
  • Afgestudeerd in de toegepaste psychologie.
  • Werkervaring: onder meer jongeren helpen werk te vinden.
  • Privé: samenwonend.
  • Vrije tijd: moestuin, reizen, koken, creatief bezig zijn.

Wil jij wijkambassadeur worden? Meld je aan via demi.overvecht@gmail.com

Of kom langs op de netwerkbijeenkomst Samen voor Overvecht op maandag 7 oktober in ZIMIHC Theater Stefanus van 11.30 – 14.30 uur

Dit artikel is eerder verschenen in Dreefnieuws nr. 15 Herfst 2019