Outsider Art te bewonderen op bouwterrein NPD-strook Overvecht

Werk van o.a. Derk Wessels op bouwplaats Van Wijnen

Op de voormalige NPD-strook in Utrecht Overvecht is vanaf maandag 6 juli 2020 prachtige kunst te zien van vijf ‘Outsider Art’ kunstenaars. De kunstdoeken hangen op de hekken van het Van Wijnen-bouwproject ‘The Cube’ op de hoek Zamenhofdreef / Brailledreef.

Dit is het eerste bouwproject in het land waar de kunst van deze kunstenaars te zien is.

De kunstdoeken zijn gemaakt in een samenwerking tussen Van Wijnen, sociaal adviesbureau Maaike Kluft en Reinaerde atelier ‘De Wijde Doelen’. Deze doeken laten de talenten van vijf Nederlandse outsider kunstenaars met een verstandelijke of psychische beperking op een prachtige manier zien. 

Een van de kunstenaars, Derk Wessels, woont in Overvecht. We kennen hem onder andere van wandtekening ‘De Vogel’ aan de Lauwerecht 55 in Utrecht. Aan hem de eer om bij het fotomoment van het kunstproject aanwezig te zijn en aandacht te geven aan dit bijzondere project. Vanaf volgende week hangen de kunstdoeken ook bij een nieuwbouwproject van Van Wijnen aan de Achtergracht in Weesp.

Buurtbewoners betrekken bij bouwproject

Anneke Lips van Van Wijnen: “Al vanaf de ontwikkeling van dit project omarmen we samen met onze samenwerkingspartners IC Netherlands, The FIZZ en Gemeente Utrecht maatschappelijke initiatieven om de buurtbewoners in Overvecht te betrekken bij de bouw van dit project. Bijzonder dat de kunst van een bewoner uit Overvecht nu op onze bouwplaats prijkt en omwonenden hiervan kunnen meegenieten.”

“Op deze manier worden onze bouwplaatsen leuk om naar te kijken én een plek van betekenis.”

Sinds begin dit jaar wordt op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst in Utrecht Overvecht door Van Wijnen gebouwd aan ‘The Cube’: een gebouw met 639 studentenwoningen, een fietsenkelder, een centrale ontmoetingsplek voor (buurt)bewoners en een horecaplein.

Derk Wessels is een bekend kunstenaar en Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote bijdrage aan de Outsider Art beweging in Nederland en daarbuiten. In 2005 had hij een solotentoonstelling in het Centraal Museum, zijn werk hangt in onder meer de Hermitage in Amsterdam, Japan en Engeland en in het Outsider Art Museum. Een aantal mooie werken van Wessels kun je hier bekijken.

Kijk voor meer informatie over het bouwproject op cube030.nl