Johan Slootweg van versshop ’t Kaasvat krijgt onderscheiding

Zaterdag 13 juni kreeg Johan Slootweg van versshop ’t Kaasvat een Zilveren Watertorentje uitgereikt door wethouder Linda Voortman. Johan heeft al 40 jaar zijn winkel aan de Andesdreef in Utrecht Overvecht.

Het Zilveren Watertorentje is een onderscheiding voor Overvechters die zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden, voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor Overvecht. Johan heeft dat zeker gedaan, ook wat betreft winkelcentrum De Klop, waar zijn winkel is gevestigd.

Eerder dit jaar sprak Johan met het AD over zijn 40 jaar in Overvecht: “Het is hier niet zo slecht. Winkels en woningen zijn opgeknapt, de gemeente heeft de buitenruim­te aangepakt en Overvecht is van zichzelf een heel groene wijk.” Hij heeft de wijk in al die jaren steeds diverser zien worden en dat was voor hem niet nadelig. Zoals hij zelf zegt: 

“Over kaas wordt al in het Oude Testament gesproken en bijna iedereen eet het.”

Natuurlijk verkoopt Johan kaas, maar zijn assortiment is in de loop der jaren erg uitgebreid. Eigenlijk is zijn winkel nu een delicatessenzaak. Veel producten van Johan kun je in de buurt alleen hier kopen. Dit is een van zijn geheimen en de reden dat hij zo’n vaste waarde is in Overvecht. In februari 2012 stond er een klein artikeltje over ‘kaasboer’ Johan in Dreefnieuws waarin hij hier meer over vertelt: 

Koffie en bonbons bij de Kaasboer

Ook Johan Slootweg van Versshop ’t Kaasvat in winkelcentrum De Klop past zijn assortiment voortdurend aan aan de vraag van zijn klanten. In de volksmond heet hij nog steeds ‘de kaasboer’, maar die term dekt al lang niet meer de lading. In de 33 jaar [dat zijn er inmiddels 40, red] dat Johan Slootweg in het winkelcentrum zit, is zijn zaak uitgegroeid tot een kruidenierswinkel voor kwaliteitsproducten. Een delicatessenzaak is een betere omschrijving. Naast de kaas en vleeswaren, verkoopt hij salades, boerenzuivelproducten, koekjes, bonbons, wijn etcetera. Veelal duurzaam en biologisch. 

“Zoiets groeit eigenlijk vanzelf”, zegt Johan. “Klanten vragen naar een bepaald product en dan kijk ik of ik het kan verkopen. Neem de Douwe Egberts koffie. Een heel gewoon product, maar door het vertrek van enkele winkels was het op een gegeven moment nergens meer te krijgen in het centrum. Klanten klaagden daarover, dus ben ik het gaan verkopen. En toen de groentewinkel ermee ophield heb ik de biologische-groentenabonnementen van Odin overgenomen. We zijn het enige afhaalpunt van Odin in de wijk. En we hebben producten die je bijna nergens anders in de omgeving kan krijgen, zoals Bergman’s Utrechtse botersprits. Daarvoor komen mensen speciaal naar onze zaak.”

Namens de redactie van Dreefnieuws willen wij Johan van harte feliciteren met deze mooie onderscheiding!

Wil je meer weten over Johan’s winkel? Kijk dan op de website van Versshop ’t Kaasvat.
Foto: Rianne den Balvert voor Dreefnieuws