Podcast Alsof we ergens induiken – jong in oud in gesprek over oorlog

Ieder jaar maken Stut theater en Theater na de Dam een voorstelling in het kader van 4 en 5 mei, waarmee het herdenken van de oorlog meer betekenis krijgt. Door de corona-maatregelen is het nu niet mogelijk om bij elkaar te komen. Maar met wat improvisatie is wél iets moois ontstaan: de podcast ‘Alsof we ergens induiken’.  

Gesprekken over Utrecht tijdens de oorlog

Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sophie Plekker en Celestine van Rijswijk in de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieruit is de podcast ‘Alsof we ergens induiken’ ontstaan. Jong en oud spreken elkaar en delen verhalen en gedachten. Zoals gebruikelijk is het niet direct duidelijk hoe het gesprek verder gaat . De theatermakers onderzoeken, luisteren en vragen zich af wat vrijheid is. Sommige mensen ervaren deze bizarre (corona)tijd als iets nieuws, voor anderen voelt het als een herhaling van zetten.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren door heel Nederland zich in om 4 en 5 mei betekenis te geven. Online gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog vormen de start van een voorstelling. Er wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols van gemaakt. We staan stil bij het verleden, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.

De makers: 

Regie: Sophie Plekker & Celestine van Rijswijk
Muzikant en podcast maker: Ruben Bosch
Jongeren: Silvijn, Juno, Elaya, Aaf, Olivia en Eilia
Vertellers: Ria Hartog, Bert Tijssen, Albert de Gooier, Loek Middel, Wilma Luyke, Martien Hunnik
Met dank aan Mikkie Schmitz en zorgorganisatie Vecht en IJssel

Luister de podcast hier: