Plan Burezina en Asfaltbreuk Overvecht winnen prijsvraag 30 km goed idee

Dinsdag 14 april maakte wethouder Lot van Hooijdonk de winnaars bekend van de prijsvraag ’30 km, goed idee’! Zij deed dit tijdens een online bijeenkomst van Wijkplatform Overvecht. ‘Plan Burezina’ en ‘Asfaltbreuk Overvecht’ zijn de winnaars van deze prijsvraag voor een verkeersveiliger Overvecht. 

Bewoners zeer betrokken bij verkeersveiligheid

Het is de bedoeling om de winnende ideeen ook echt uit te voeren, in 2021 zullen de resultaten naar verwachting op straat te zien zijn. De winnaars gaan hier natuurlijk over meedenken. De gemeente is heel blij met alle ideeën die zijn opgestuurd, in totaal waren het er ruim 100! De prijsvraag laat zien hoe zeer bewoners en organisaties zich betrokken voelen bij de verkeersveiligheid in de wijk Overvecht. 

Een ‘breuk’ met brede asfaltwegen

Asfaltbreuk Overvecht van BVA Verkeersadviezen  en Buro Hollema is het winnende idee van de bureaus. De jury noemt het idee om letterlijk het asfalt op te breken een origineel uitgangspunt. Dat hier groen voor in de plaats komt sluit goed aan bij het groene karakter van de wijk Overvecht. Een creatief idee dat mooi kan worden uitgewerkt.

“Onze oplossing is asfaltbreuk. We gaan in Overvecht letterlijk asfalt (op)breken. En de naam geeft ook aan dat dit voorstel een breuk is met de keuze voor royale asfaltwegen in Overvecht.”

Het idee is om op veel plaatsen asfalt op te ruimen. Niet hele wegen, maar steeds in kleine stukjes: het midden van een kruispunt, de zijkant van de weg bij een stadspark, straten waar basisscholen zitten. 

plan burezina

Plan Burezina makkelijk toe te passen

Volgens de jury is Plan Burezina het winnende idee van de bewoners. In dit plan hebben bewoners goed nagedacht over de veiligheid van verschillende verkeersdeelnemers. Fietsstroken en bijv. bloembakken zorgen ervoor dat wegen smaller lijken (of zijn). Speciale micro-rotondes houden de snelheid op kruisingen laag.

De bewoners hebben de Donaudreef als uitgangspunt genomen, maar het plan kan natuurlijk op meer plekken worden uitgevoerd. Het zijn simpele, relatief goedkope maatregelen om de snelheid van verkeer te remmen. De jury verwacht dat dit idee vrij gemakkelijk toepasbaar is en ook nog eens goed betaalbaar is.  

Online vergadering

De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens een online ‘ZOOM’ bijeenkomst van Wijkplatform Overvecht. Vanwege het corona-virus kon de bijeenkomst natuurlijk niet zoals gewoonlijk doorgaan. Het Wijkplatform heeft samen met Project-O en ambtenaren van de gemeente nagedacht over een alternatief om de winnaars van de prijsvraag bekend te maken. De ZOOM-bijeenkomst verliep prima, de deelnemers waren zeer tevreden.

Wil jij de volgende (online) bijeenkomst van Wijkplatform Overvecht ook volgen? Hou hun website in de gaten!

Meer informatie

Kijk hier voor alle informatie over de prijsvraag en de plannen van andere genomineerden. Op deze pagina vind je meer details en illustraties uit plan Asfaltbreuk. 

Een voorbeeld uit het plan Asfaltbreuk Overvecht: