Samen breien, beter dan achter de geraniums

Handwerkclub in woonzorgcentrum Zuylenstede

In woonzorgcentrum Zuylenstede aan de Perudreef hoor je vier keer per week het vlijtig tikken van breipennen. Maar er wordt ook volop gepraat met elkaar; over het leven, wat er op de televisie was en hoe je verder moet met een handwerkproject. Er wordt gebreid, gehaakt en geborduurd aan de leukste creaties.

TEKST: BERRY DE NIJS. FOTO: GODFRIED VAN UTRECHT

Op een dinsdag in oktober zijn mevrouw van Kreel (89), mevrouw Charité (86), mevrouw Werkhoven (87) en mevrouw Woltjes (90) aangeschoven bij vaste vrijwilligster van de dinsdag Gerda van Breukelen (68) en de coördinator van de handwerkclub Margreeth Kerkhof (61).

Op tafel liggen allemaal kleine mutsjes en knuffelkatjes. ‘De mutsjes hebben we gebreid voor het Nationaal Ouderenfonds. Ze gaan straks naar Innocent en dan worden ze op de sapjes gezet,’ vertelt Margreeth.

Advocaat met slagroom!

De handwerkclub doet al sinds het begin van De Goedgemutste Breicampagne mee met het breien van de kleine mutsjes en ze zijn voorlopig nog niet klaar. ‘Vanuit het Nationaal Ouderenfonds krijgen we vaak wat terug. Geld bijvoorbeeld om een muziekavond te organiseren. Ook is de Oranjeman vanuit het fonds bij ons komen zingen. En het fonds sponsort een rondje advocaatjes met slagroom.’

‘Samen handwerken geeft een doel en het is goed om bij elkaar te zijn en dingen te delen’

Breiles voor kinderen

De Goedgemutste Breicampagne is opgezet om eenzame ouderen te helpen. Eenzaam zijn de dames van de handwerkclub zeker niet. ‘Ik zit niet achter de geraniums hoor,’ zegt mevrouw Van Kreel, terwijl ze een van de knuffelkatjes vakkundig dichtnaait. De katjes vormen een cadeautje voor de kinderen van de Marcusschool. ‘Zij komen met Kerst vaak liedjes zingen,’ vertelt Margreeth, ‘en wij geven ze dan graag een cadeautje mee naar huis.’ Die kinderen van de Marcusschool komen overigens niet alleen langs met Kerst; de handwerkclub heeft ze in het kader van de Goedgemutste Breicampagne ook eens met veel plezier breiles gegeven.

Samen zijn

Samen breien, haken en borduren is boven alles vooral heel gezellig. ‘Het geeft mij afleiding van de dagelijkse zorgen,’ zegt mevrouw Woltjes, terwijl ze verder borduurt. ‘Je bent er even uit en met andere dingen bezig.’ Mevrouw Charité beaamt dat: ‘En je blijft ervan bij de tijd.’ Terwijl mevrouw Werkhoven aan een prachtig bordeauxrood sjaaltje breit, zegt ze: ‘Je wordt er soms ook wel moe van, maar dat geeft niet. Ik vind het heerlijk om zo met elkaar te zijn.’ Gerda neemt even pauze van haar borduurwerk en schenkt nog een rondje thee in, uiteraard met een koekje erbij. ‘Samen handwerken geeft een doel,’ zegt ze, ‘het is goed om bij elkaar te zijn en dingen te delen.’

Heb je bollen wol over of wil je iets doneren? Je kunt het altijd afgeven bij de receptie van Zuylenstede!

Kom ook langs

De handwerkclub van Zuylenstede komt al 36 jaar bijeen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30-15.30 uur. Het is vrij toegankelijk voor bewoners én voor iedereen die zin heeft om gezellig te handwerken. Vrijwilligers zijn overigens altijd welkom. Net als brei- en haakgaren. Heb je bollen wol over of wil je iets doneren? Je kunt het altijd afgeven bij de receptie van Zuylenstede. Dan maken de dames er weer mooie mutsjes en andere gezellige werkjes van.

Handwerkclub

Wanneer: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur
Waar: Zuylenstede, Perudreef 8, Utrecht.
Gratis en iedereen is welkom!