Tips voor veiligheid in huis

In dit artikel lees je een aantal belangrijke tips om veilig en zonder ongelukken zelfstandig te kunnen blijven wonen. 

Tekst: Ed Klute

Babbeltrucs

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: babbeltrucs. Het zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zien er vaak betrouwbaar uit en hebben een geloofwaardig verhaal. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of dat ze de meterstand komen opnemen. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en u vervolgens van uw pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening. Ook via de telefoon kunnen oplichters u benaderen. Bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen u te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of uw gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer. Let op!!! Banken vragen dit nooit.

Waar moet u op letten?

TIP 1: Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende.
TIP 2: Monteer een kierstandhouder op de voordeur zodat ongewenst bezoek niet het huis in kan komen als u open doet. Waarschuwing: Doe het kettinkje er alleen op vóórdat u de deur open doet. Doe het kettinkje er na het sluiten van de deur wel meteen weer vanaf! In geval van nood moeten uw familieleden en/of hulpverleners de deur kunnen openen. • TIP 3: Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als u binnen iets gaat halen.
TIP 4: Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen.
Tip 5: Geef uw pinpas of pincode nooit uit handen. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met uw pincode.
TIP 6: Twijfelt u aan de goede bedoelingen van een bezoeker of mist u spullen in huis? Bel dan 112 (bij spoed of een verdachte situatie) of 0900-8844 (als u achteraf een melding wilt doen). Maak in ieder geval altijd melding en doe eventueel een aangifte.

Andere tips: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid

Brandveilige woning

Brand in huis, gelukkig is de kans daarop niet heel groot. Maar het is toch goed om er eens bij stil te staan. Weet u wat u moet doen als er bij u of uw buren brand uitbreekt? Is uw woning brandveilig? Belangrijke tips om uw woning brandveilig te maken.

TIP 1: Laat rookmelders installeren. Rookmelders zijn heel belangrijk voor de brandveiligheid in uw huis. Als u slaapt, ruikt u niets. Rookmelders waarschuwen u bij brand. Controleer regelmatig of de rookmelder nog werkt.
TIP 2: Bedenk een vluchtplan en houd uw vluchtroute vrij van obstakels.
TIP 3: Vlucht nooit door de rook.
TIP 4: De brandweer heeft een checklist gemaakt, zodat u snel kunt nagaan of uw huis brandveilig is of vraag iemand dat voor u te doen. Bekijk de checklist hier

Alarm

Er kan thuis van alles onverwacht gebeuren. U kunt vallen, u kunt ’s nacht benauwd worden of er kan u iets anders gebeuren. U moet dan snel hulp kunnen vragen. Zorg voor goede afspraken rondom (dag en nacht) alarmering met familie of een alarmservice!

TIP 1: Zorg dat u aangesloten bent bij een alarmservice. Houd de alarmknop altijd dicht bij u in de buurt. Alarm kan naar contactpersonen of 24/7 bereikbare meldkamer
TIP 2: Houd uw mobiele telefoon in de buurt en zorg ervoor dat de belangrijkste telefoonnummers zijn voorgeprogrammeerd.

Financieel misbruik

Financieel misbruik kan iedereen overkomen. En helaas zijn het vaak bekenden die misbruik maken van de bankrekening van senioren. Het is dus belangrijk om te weten hoe u financieel misbruik kunt voorkomen of beperken. Een aantal tips om uw bankzaken goed te regelen. Vraag de klantenservice van uw bank om u hierbij te helpen!

Tip 1: Stel een lagere limiet in op uw pinpas.
Tip 2: Maak rood staan onmogelijk.
Tip 3: Open een boodschappenrekening.

Tip 4: Geef contant geld mee als er iemand anders boodschappen voor u haalt. Geef uw bankpas niet mee en houd uw beveiligingscodes geheim.
Tip 5: Als iemand anders uw boodschappen doet, vraag dan vooraf om de bon van de boodschappen mee te nemen. Zo kunt u nakijken of er geen artikelen zijn gekocht die niet voor uzelf zijn.
Tip 6: Vraag aan de bank om papieren rekeningafschriften.

Tip 7: Het is veiliger om niet te veel geld op uw betaalrekening te hebben staan. Wat er niet op staat, kan er ook niet vanaf worden gehaald. Boek daarom het geld dat u deze maand niet nodig heeft over naar een spaarrekening.
Tip 8: Kunt u zelf uw bankzaken niet meer regelen? Dan kan een bancaire volmacht de oplossing zijn. U geeft dan een of meer vertrouwde personen toegang tot uw bankrekening. Bij de meeste banken kunt u zelf bepalen wat de gemachtigde wel en niet mag doen. Soms is alleen meekijken genoeg. Maar soms is het ook prettig als een ander uit uw naam betalingen kan doen. Het is verstandig om twee of meer gemachtigden te kiezen. De één controleert dan de ander.

TIP 9: Bel Veilig Thuis Utrecht als u denkt dat er sprake is van financieel misbruik, bij uzelf of in uw omgeving. Via het gratis nummer: 0800-2000 is Veilig Thuis 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Of praat over uw vermoedens met iemand die u vertrouwt in uw omgeving.

Andere tips over financieel misbruik

Kijk voor andere tips op deze website