Kleurrijk en gezellig wonen in woonvoorziening Parana

Aan de Paranádreef ligt een gezellig appartementencomplex dat liefdevol ‘Parana’ wordt genoemd. Een van de bewoners is Jolanda van Boeyen, 30 jaar. Zij woont hier alweer anderhalf jaar en is bestuurslid van de bewonersvereniging. Wonen in Parana is kleurrijk en gezellig. Ten eerste door de vrolijke kleuren die in het interieur van het gebouw zijn verwerkt en ten tweede door de bewoners. 

TEKST: BERRY DE NIJS. FOTO: GODFRIED VAN UTRECHT

‘Er wonen hier verschillende mensen,’ vertelt Jolanda. ‘Van 20 tot 55 jaar, alleenstaand of samen met een partner. Er wonen studenten, starters, werkenden… echt van alles. Daarnaast hebben we op de bovenverdieping mensen die hier maar kort verblijven via Stichting de TussenVoorziening. Dit is een unieke combinatie. ‘Het maakt wonen hier heel divers en gezellig.’

Sociaal betrokken

Wonen in Parana betekent sociaal betrokken zijn. ‘Natuurlijk heb je gewoon je eigen woning met je eigen voordeur. Maar als ik behoefte heb aan een praatje dan is er altijd wel iemand in een van de algemene ruimtes om een bakkie mee te doen.’ Aan de Paranádreef ligt een gezellig appartementencomplex dat liefdevol ‘Parana’ wordt genoemd. Een van de bewoners is Jolanda van Boeyen, 30 jaar. Zij woont hier alweer anderhalf jaar en is bestuurslid van de bewonersvereniging. 

Unieke vorm van gemengd wonen

Wonen in Parana is kleurrijk en gezellig. Ten eerste door de vrolijke kleuren die in het interieur van het gebouw zijn verwerkt en ten tweede door de bewoners. ‘Er wonen hier verschillende mensen,’ vertelt Jolanda. ‘Van 20 tot 55 jaar, alleenstaand of samen met een partner. Er wonen studenten, starters, werkenden… echt van alles. Daarnaast hebben we op de bovenverdieping mensen die hier maar kort verblijven via Stichting de TussenVoorziening. Dit is een unieke combinatie. ‘Het maakt wonen hier heel divers en gezellig.’ Wonen in Parana betekent sociaal betrokken zijn. ‘Natuurlijk heb je gewoon je eigen woning met je eigen voordeur. Maar als ik behoefte heb aan een praatje dan is er altijd wel iemand in een van de algemene ruimtes om een bakkie mee te doen.’ 

‘Natuurlijk heb je gewoon je eigen woning met je eigen voordeur’

De algemene ruimtes op de tweede en derde verdieping zijn knus en huiselijk ingericht. Er worden filmavondjes en koffiemomenten georganiseerd. Er staan spelletjes en boeken in de kast en een piano langs de muur. ‘Wanneer je komt wonen in Parana is een van de vereisten dat je bereidt bent iets te doen voor een ander,’ vertelt Jolanda, ‘meehelpen met koken bijvoorbeeld. Dat maakt het wonen hier extra gezellig.’ ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin hier,’ zegt Jolanda, met de wind in haar haren en het uitzicht over Overvecht en zelfs de Dom in de verte, op het prachtige, gezellige dakterras. ‘De combinatie tussen het vele contact en het feit dat je voor elkaar klaarstaat maakt wonen in Parana voor mij extra bijzonder.’

Woonvoorziening Parana: succesvolle vorm van gemengd wonen

TEKST: BEWONERS PARANA.
FOTO: WOONVERENIGING PARANA.

Samenwerking De Tussenvoorziening en Portaal

Inmiddels zijn we vijf jaar verder. Parana heeft zich ontwikkeld als een prettige woonomgeving voor alle bewoners. Bijzonder aan dit woonproject is dat er een mix is van bewoners van de Tussenvoorziening (vaak sociaal kwetsbare bewoners) en de huurders van Portaal binnen Parana. Alle bewoners zetten zich actief in door middel van bijvoorbeeld commissies om bij te dragen aan een echte community binnen het gebouw. Het is een woonomgeving waarin uiteenlopende mensen uit de samenleving elkaar ontmoeten en een unieke community met elkaar opgebouwd hebben. Elke avond is er een koffiemoment, waarbij de bewoners kunnen ontspannen en bijpraten over de dag.

Buren kennen elkaar

Op zaterdag wordt er vanuit de fun-and-foodcommissie een leuke activiteit verzorgd en wordt er samen geluncht. Tijdens de klusdagen worden de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat het gebouw er tiptop in orde uit blijft zien. Overdag kunnen mensen in de kiosk op de begane grond een kopje koffie of thee drinken en is er altijd tijd voor een praatje. In de zomer is er op het grote dakterras veel ruimte om heerlijk in de zon te zitten. Ook wordt hier jaarlijks gebarbecued om de zomer af te sluiten. Onlangs zijn er plannen gemaakt voor een nieuwe indeling van het dakterras, met moestuintjes en kruiden, zodat mensen gezond en vers kunnen eten uit eigen tuin, zelfs in een flat. Deze worden inmiddels gefaseerd uitgevoerd.

Parana heeft zich ontwikkeld tot een prettige en gezellige leefomgeving. In de gemiddelde flat kennen de bewoners elkaar nauwelijks en wordt er weinig samen ondernomen. Deze anonieme sfeer is de bewoners van Parana geheel vreemd: iedereen kent elkaar en buren kunnen makkelijk bij elkaar terecht voor wat hulp bij zaken zoals kleine klusjes of wat gezelligheid. Eens in de zoveel tijd komt er weer een appartement vrij: het is zeker de moeite de waard om eens te kijken of deze vorm van wonen ook bij jou past!

Wil je meer informatie? Kijk op woonverenigingparana.nl