De Oppasmoeders maken cursussen voor iedereen toegankelijk

‘De Oppasmoeders: maakt cursussen voor iedereen toegankelijk’, lees ik op de Facebookpagina. Nieuwsgierig maak ik een afspraak met de Oppasmoeders. Deze moeders zijn een stichting begonnen om als professionele oppassers ervoor te zorgen dat alle moeders ongehinderd cursussen kunnen volgen.

Tekst: Gonny Hobbel. Foto: Amina Haitoute

Het is vrijdagmiddag wanneer ik het Buurtcentrum De Jager binnenloop. Mensen lopen af en aan en iedereen wordt enthousiast begroet door de baliemedewerkster. Ik mag doorlopen naar de werkplek van de Oppasmoeders waar ik ontvangen word door Aisha, Naima en Tikkent.

Van pleinwacht tot vreedzame school

Deze drie vrouwen vormen de spil van de Oppasmoeders. Zo’n zeven jaar geleden ontmoetten zij elkaar op OBS de Watertoren. Drie actieve moeders die elkaar door de jaren heen vinden in binnenschoolse activiteiten. Van pleinwacht, ouderraad tot vreedzame oudermediator. Samen met de toenmalig directeur zetten zij zich in voor een veilig en prettig schoolklimaat.

Zoals wel vaker het geval is, verandert met de wisseling van de directeur het milieu op school en besluiten de moeders samen een weg naar buiten te zoeken. Op zoek naar gemeenschapszin en zingeving. De persoonlijke visie van de Oppasmoeders is een duidelijke: het leven doe je niet voor jezelf maar voor elkaar en de gemeenschap. De Oppasmoeders hebben door de jaren heen op school veel kinderen en moeders gezien die wel een steuntje in de rug konden gebruiken.  

AZC

Het eerste project dat zij samen buiten school draaiden, was voor het toenmalige AZC. Er waren oppasmoeders nodig zodat asielzoeksters taalles konden volgen. De Oppasmoeders genieten met volle teugen. Blije moeders die naar taalles vertrekken, blije kinderen en opnieuw een glimlach als de vrouwen terugkomen. Mooier wordt het niet, vinden ze alle drie. Na een half jaar is het project voorbij.

Aisha, Naima en Tikkent willen door. Er zijn genoeg moeders in de wijk die naar een cursus willen, genoeg moeders die graag hun eerste stappen willen zetten op weg naar werk, genoeg moeders die in een isolement verkeren en genoeg kinderen waarvoor gezorgd kan worden.  

Universiteit van Utrecht

De moeders nemen contact op met het Learning Lab Overvecht en komen zo in contact met de Universiteit Utrecht. Daar start een lesperiode waarbij studenten hun kennis omtrent ondernemerschap in de praktijk moeten brengen. Aisha, Naima en Tikkent bereiden een presentatie voor en worden enthousiast onthaald. Na een loting worden vijf studenten gekoppeld aan de moeders en het project: oprichting Stichting de Oppasmoeders gaat van start.

Van hobby naar professie

Tien weken lang komen studenten en moeders bijeen. Samen leren zij wat ondernemen inhoud, hoe een ondernemersplan te schrijven en aan welke regels een stichting moet voldoen. Tussen alle ondernemingsperikelen door, besluiten de moeders mee te doen aan de Pitch Night van Awesome Utrecht. Na een zenuwslopende avond winnen de oppasmoeders de eerste prijs en verdienen €1000,-. Ze besteden dit geld aan speelgoed en knutselmaterialen én aan grote rugtassen, zodat de Oppasmoeders voortaan mobiel zijn en op locatie kunnen oppassen.

Netwerk opbouwen

In april 2019 is Stichting de Oppasmoeders officieel. De Oppasmoeders passen op bij cursussen en events. Na afloop evalueren ze elke opdracht, zo houden de oppasmoeders hun leerproces in beweging. Ze brainstormen wekelijks over visie, doelen, ideeën en verander- en verbeterpunten. En tussendoor maken ze contact, eten ze samen en ontstaat er een hecht netwerk van steeds meer aangesloten oppasmoeders.

Toekomst

De Oppasmoeders willen graag in de toekomst een eigen vaste plek krijgen. Daarnaast streven ze naar meer naamsbekendheid, opdrachten en zo veel mogelijk vrouwen bereiken. Deze jonge bevlogen onderneming, die met passie en hart Overvecht een betere plek wil maken voor moeders en kinderen, zoekt nog mensen.

Wil jij oppasmoeder worden, of ben je een bedrijf en wil je de Oppasmoeders inhuren; dat kan!

De Oppasmoeders

E-mail: deoppasmoeders@gmail.com
Website: deoppasmoeders.nl

Dit artikel verscheen ook in Dreefnieuws nr. 15 – Herfst 2019