Leerlingen Weekendschool Utrecht krijgen gastles over de wijk Overvecht

Wat zou jij doen als je een dag burgemeester van Overvecht kon zijn? Deze vraag stelde Overvechter Simon de Wilde aan de leerlingen van de IMC Weekendschool in Utrecht.

In de Masterclass Overvecht op zondag 29 oktober draaide het om kennis over je eigen wijk. Het is immers belangrijk om te weten over de wijk waar je woont. Alleen zo kun je trots zijn op je eigen wijk. Want niet elke wijk of buurt heeft een watertoren, laat staan een lange glijbaan naar het station!

Quiz: Wat weet jij over je wijk?

Leerlingen speelden eerst in teams een quiz waarbij ze erachter kwamen dat Overvecht een jonge wijk is. Ze leerden dat het zand waarop de wijk is gebouwd uit Maarsseveen komt en de gelijknamige plas oplevert.

Na de quiz gingen de leerlingen op de fiets naar drie locaties in de wijk: station Overvecht, de Watertoren en Fort Blauwkapel. Daar gingen ze op onderzoek uit om vragen te beantwoorden over die typische Overvechtse plekken. Natuurlijk was de glijbaan favoriet. Maar ook Fort Blauwkapel met de meteoriet die daar in de 19e eeuw neerstortte, vonden ze interessant.

Creatieve plannen

Bij terugkomst op het Trajectum College gingen de leerlingen aan de slag om een presentatie te maken. Daarbij verwerkten zij alles wat ze net hadden geleerd. De vraag stond centraal wat zij zouden doen als ze één dag burgemeester van Overvecht konden zijn. De meest creatieve dingen kwamen voorbij. Een bijzonder out-of-the-box plan was het hotel in de watertoren met een grote waterglijbaan erlangs. Handig voor de gasten: hoeven ze niet te douchen. De logees, zo is het idee van de leerlingen, zullen na hun verblijf positief over Overvecht vertellen. En naast het hotel moet een chipsfabriek komen, zodat er banen gecreëerd worden voor mensen uit de wijk.

De pleziertrein met daarin trampolines en Netflix voor de passagiers vond Simon ook erg leuk. Uiteraard vertrekt die alleen van station Overvecht.

Een 8,5! De kinderen vonden het erg leuk

Tot slot speelden de leerlingen het Overvecht Kwartet. En natuurlijk wilde iedere leerling winnen. De categorie parken en ontspanning werd per abuis omgedoopt tot parkeren en ontsnappen. Elke leerling kreeg na afloop een kwartetspel mee naar huis. Op de vraag welk cijfer de leerlingen de gastles gaven waren ze het snel eens: “Een 8,5, afgerond een 9,0.”

Tekst: Simon de Wilde

Simon de Wilde is ondernemer (freelance journalist en blogger) en woont in Overvecht. Hij is initiatiefnemer van het Overvecht Kwartet

De IMC Weekendschool wil jongeren inspireren en motiveren met speciale lessen. In Utrecht worden de lessen gegeven in het Trajectum College in Overvecht (kijk hier voor meer informatie). 

Meer weten over wat de IMC Weekenschool doet? Kijk dit filmpje: