Fitgaaf: leefstijlprogramma voor kinderen tussen 6 en 16 jaar in Overvecht

FitGaaf is een leefstijlprogramma voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar die te maken hebben met overgewicht,’ vertelt Dymph. ‘In twaalf weken tijd leren we de kinderen gezondere keuzes te maken.’ Valerie en Dymph benadrukken dat FitGaaf geen afvalprogramma is. ‘Maar als de kinderen gewicht verliezen tijdens en na het programma is dat zeker mooi meegenomen,’ zegt Dymph. Valerie vult aan: ‘We helpen kinderen bewust te worden wat ze eten, drinken en doen. Dit doen we onder meer met een kalender met stickers. Heb je ontbeten? Dan krijg je een sticker. Net als voor ieder glas water bijvoorbeeld.’ Het programma bestaat uit sporten, gesprekjes met de kinderen en de ouders bij de diëtist, groepsgesprekken en kookworkshops.

TEKST: Berry de Nijs | FOTO’S: Godfried van Utrecht

FitGaaf voor jongeren

De deelnemers van FitGaaf zijn door de schoolarts doorverwezen. Dit geldt vooral voor de jongere kinderen. Dymph: ‘FitGaaf heeft ook een jongerengroep voor tieners van 12 tot en met 16 jaar. Zij volgen exact hetzelfde programma als de kinderen van 6 tot 12 jaar, maar dan zonder de kalender. Jongeren maken kennis met ons via vrienden, jongere broertjes of zusjes en soms via de JGZ. Deze groep heeft behoefte aan hulp en vragen er vaak zelf om.’

‘Kinderen vinden een leuke sport die bij ze past’

Sporten: wat vind je leuk?

Sporten is goed voor je, dat weet iedereen. Met FitGaaf krijgen kinderen de kans om verschillende sporten te proberen. Judo bijvoorbeeld, maar ook korfbal, basketbal, voetballen, dansen, hockey en turnen behoren tot de mogelijkheden. ‘Een keer per week gaan we een sport uitproberen. Het tweede sportmoment vindt plaats in Gezondheidscentrum De Amazone en dan gaan we aan de slag met fitness,’ vertelt Dymph. ‘Natuurlijk kijken we naar wat het kind nodig heeft en wat het kan,’ vult Valerie aan, ‘dat geldt voor het hele programma, want ieder kind is anders.

Door (eerst) te sporten bij FitGaaf leren kinderen dat sport en beweging hoort in het dagelijkse leven en krijgen zij vertrouwen in zichzelf. Dat helpt om de gekozen sport langer te beoefenen.’

Kookworkshops

Weten wat je eet, dat is belangrijk om gezonde keuzes te maken. Bij de kinderen en jongeren die het programma van FitGaaf volgen, zijn de kookworkshops heel geliefd. Valerie: ‘Het samen koken is heel leuk. Naast iets lekkers en gezonds klaarmaken, gaat het ook om het werken met verse producten, proeven van nieuwe smaken en leren welke portiegroottes passend zijn. Dit doen we samen met ouders.’

Doe gewoon een keertje mee!

Aanmelden voor FitGaaf kan best spannend zijn. ‘Twijfel je? Doe gewoon een keertje mee!’ vertelt Dymph. ‘Ouders en kinderen mogen altijd een vrijblijvend gesprek voeren met ons waar zij al hun vragen kunnen stellen.’ Dymph, Valerie en alle vrolijke begeleiders van FitGaaf zien dat het soms in het begin wat spannend is, maar dat alle kinderen hun draai snel vinden in het programma.

Ook goed om te weten: het is gratis, want de Gemeente Utrecht en de zorgverzekering betalen. ‘Meedoen aan het programma heeft echt effect voor nu en later. Zo vinden kinderen een leuke sport die bij ze past en waar ze lang mee doorgaan, krijgen ze een betere conditie en maken ze gezondere keuzes,’ vertelt Valerie. Zo word je op een gave manier fit!

Contact met FitGaaf

Meer weten over FitGaaf? Kijk op www.overvechtgezond.nl/fitgaaf

Heb je interesse in deelname? Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar,neem je contact op met Sylvia Grul van Jeugdgezondheidszorg (JGZ) via: 030-286 33 00 s.grul@utrecht.nl.

Ben je je ouder dan 12 jaar? Dan kan de huisarts je verwijzen naar FitGaaf.

FitGaaf is een samenwerkingsverband van zorgprofessionals werkzaam in Overvecht en bestaat uit onder meer huisartsen, (kinder)fysiotherapeuten, diëtisten en Sport Utrecht. Fitgaaf draagt bij aan de Samen voor Overvecht ambitie ‘Zorg en ondersteuning op maat en dichtbij’.

Foto bovenaan: links Valerie Loos (diëtist bij Careyn), in het midden Dymph Bruijnes (Fysiotherapeut bij Fysio Centrum Overvecht)