Mijn vader, Nour en ik: film en nagesprek bij Plan Einstein Pahud donderdag 8 juni

Twintig jaar geleden vluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari met zijn moeder, broer en zus van Bagdad naar Utrecht. Over het doorbreken van de stilte in zijn familie rondom dit vluchtverleden maakte hij een documentaire, speciaal voor zijn zoon Nour. Omdat veel mensen zich herkennen in Wiam, zijn er door het hele land filmvertoningen en nagesprekken over thema’s uit de film. Op donderdag 8 juni vindt deze plaats in de Huiskamer van Plan Einstein Pahud in Utrecht Overvecht.

De filmvertoning en het nagesprek in Overvecht is een van de eerste van de tour. Iedereen is welkom om deze avond bij te wonen. Na de film volgt een nagesprek over thema’s uit de film, bijvoorbeeld over hoe het is om te vluchten en te leven met de consequenties. Deze avonden zijn op 30 mei (voor nieuwkomers) en 8 juni (voor iedereen) in de Huiskamer van Pahud, bij het AZC. De organisatie hoopt dat met name op 8 juni buurtbewoners én nieuwkomers uit de buurt dit evenement weten te vinden.

Vluchten uit Bagdad

Twintig jaar geleden vluchtte Wiam Al-Zabari met zijn familie midden in de nacht weg uit Bagdad. Naar Nederland, waar zijn vader op hen wachtte. Sindsdien is er niet meer over gesproken. Nu Wiam zelf vader is, wordt hij geconfronteerd met het halve been waarmee hij nog steeds in Irak staat. Dat roept vragen op. Waarom moesten ze eigenlijk vluchten? En wat is de invloed geweest van de vlucht en de aankomst in Nederland? Om daar achter te komen doorbreekt Wiam voor het eerst de stilte en gaat hij het gesprek met zijn familie aan. Kan hij zo het verleden loslaten om een Nederlandse toekomst te omarmen?

De film is ook te zien op televisie: donderdag 1 juni 2023 om 22.20 uur bij de EO op NPO2.

Meer informatie

Wanneer: dinsdag 30 mei en donderdag 8 juni vanaf 18.30 uur
Waar: Plan Einstein Pahud, Pahud de Mortangesdreef 41 in Utrecht Overvecht
Aanmelden: laat weten dat je komt en vul het Google formulier in.
Entree is gratis. De avond is inclusief eten.

Meer over Plan Einstein Pahud lees je in dit artikel uit Dreefnieuws.
Meer cultuurnieuws uit Overvecht

Trailer van Mijn vader, Nour en ik