Bousra Mehhel is bewonersverbinder voor sociaal renoveren – Samen voor Overvecht

Veel flats in Overvecht worden op dit moment gerenoveerd en dat biedt kansen om bewoners te helpen. Sociaal renoveren is een initiatief vanuit de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Tijdens de renovatie van verschillende flats in Overvecht krijgen bewoners die dat nodig hebben hulp aangeboden via een bewonersverbinder. Dat kan over eenvoudige zaken gaan, maar ook over problemen op het gebied van schulden, gezondheid en werk.

Renoveren én mensen helpen

Bousra Mehhel is een van de bewonersverbinders voor het project sociaal renoveren in Overvecht. Tijdens de vele renovaties in onze wijk komen zij op een eenvoudige, laagdrempelige manier in contact met mensen. Woningcorporaties zoeken bewoners op om samen de renovatie te bespreken. Tijdens dat gesprek krijgen mensen de vraag of zij misschien meer hulp nodig hebben of ergens vragen over hebben. Is dat het geval, dan haken de bewonersverbinders aan. Hun rol is om te kijken wat er speelt en bijvoorbeeld te zien of contact met bepaalde instanties moet worden hersteld. Bousra:

“Vaak komt er heel veel kijken bij de renovatie; dan kan je denken aan de planning om naar een logeerwoning te gaan, het leeghalen van bepaalde ruimtes in de woning, maar het kunnen ook vragen zijn op financieel gebied, werkgebied of kinderen.”

Fotograaf/ videograaf Carilijne Pieters maakte voor Samen voor Overvecht een video over Bousra en haar werk als bewonersverbinder. Bekijk hem via ons YouTubekanaal of hieronder.

Sociaal renoveren is samen oplossingen vinden

Eerder dit jaar verscheen het magazine Samen voor Overvecht, met verhalen uit de wijk. Daarin vertelde Leidy Bosman over Sociaal renoveren, waar zij namens de gemeente bij betrokken is: “Wij zien het als een kans om makkelijker in contact te komen met de Utrechtse inwoners. Dankzij de gesprekken konden wij bijvoorbeeld iemand met beginnende schulden helpen. We vonden een geschikte baan voor een mevrouw. En een tweede mooi voorbeeld is dat we een man op de U-pas wezen, zodat hij een laptop kon kopen voor zijn kinderen.”

De lijntjes met bijvoorbeeld het Buurtteam zijn kort. Jaimy Lammers (Buurtteam Overvecht) in hetzelfde magazine: “Het is zeker niet altijd makkelijk. Mensen vinden het moeilijk om over problemen te praten, maar soms gaat het gewoon om een kleine opening. Iemand wíl wel een bijdrage leveren aan de wijk, maar weet niet waar hij of zij mee kan beginnen. Nou, dan zoeken we de samenwerking met DOCK om het voor elkaar te krijgen.”

Resultaten en voortgang van Samen voor Overvecht

Sociaal renoveren is een van de initiatieven in Overvecht waarin de gemeente samen met partners werkt aan de doelen van de wijkaanpak. Wil je meer weten over de actuele resultaten van Samen voor Overvecht, over welke ontwikkelingen er zijn, welk stappen er nog aan komen en welke kansen er liggen? Op de pagina Samen voor Overvecht vind je alle informatie verzameld:

Foto’s van Boushra Mehhel: Carilijne Pieters.